Durata medie a penelor de curent a fost, la nivelul întregii ţări, de 361 de minute, pentru fiecare consumator. Mai puţin faţă de anii trecuţi.
În 2008, spre exemplu, era vorba de 639 de minute, de aproape două ori mai mult decât acum.
Totuşi, durata întreruperilor este mult mai mare decât în statele dezvoltate, unde penele de curent sunt, în unele cazuri, de doar 20 de minute într-un an întreg.
Cel mai mult au stat în beznă românii din Oltenia, care sunt alimentaţi de firma CEZ: 541 de minute. Adică nouă ore, în medie, pentru fiecare consumator, o dată şi jumătate mai mult faţă de media naţională.
Urmează cei din sudul şi centrul Transilvaniei, alimentaţi de Electrica: 426 de minute.
Pe locul trei în clasament sunt cei din Moldova, care primesc energie prin reţeaua E.ON: 410 minute.
Românii din nordul şi vestul Transilvaniei, care sunt alimentaţi tot de Electrica, au stat în beznă 370 de minute. Urmează bănăţenii, alimentaţi de italienii de la Enel, care n-au avut curent timp de cinci ore, mai precis 301 minute.
Ceva mai multă lumină în case au avut consumatorii din judeţele din nordul Munteniei, care primesc curent tot de la Electrica şi care au numărat, în medie, doar 266 de minute de întuneric.
Şi mai bine stau cei din Dobrogea şi din Bărăgan, alimentaţi de Enel, cu doar 253 de minute.
Zona din România cu cele mai scurte pene de curent a fost Bucureştiul şi împrejurimile, deservită tot de Enel. Aici, întreruperile au consemnat doar 225 de minute, la jumătate fată de Oltenia.