Cel mai mare pelerinaj ortodox din ţară, cel din Iaşi la Sfânta Parascheva, a devenit raiul comercianţilor. Aceştia profită de numărul mare de pelerini pentru a vinde iconiţe, brelocuri, vin fiert sau blănuri. Visteria oraşului se umple şi ea în aceste zile dacă luăm în calcul că primăria a dat peste 100 de autorizaţii, iar pentru unele dintre ele producătorii plătesc chirie şi de 4.000 de lei pe zi.
116 comercianți s-au instalat în aproprierea Catedralei, unde are loc pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. Credincioşii pot cumpăra obiecte bisericeşti, fasole cu ciolan la ceaun, cârnaţi, blănuri, genţi, curele şi papuci de casă.
Femeie: „Am fost și la Sfânta Cuvioasa. Am mai luat și niște brățări, să mai dau și eu la cunoștințe de ale mele”.
Bărbat: „Vreau să iau o căciulă pentru iarnă ca să îmi țină cald. Asta vreau eu”.
Reporter: Şi ați găsit?
Da, am luat.
Pentru un metru pătrat, un comerciant plăteşte primăriei din Iaşi 27 de lei pe zi. În funcție de suprafață, poate da și câte 4.000 de lei. Pentru a fi siguri că nu ies în pagubă, producătorii se întrec în oferte.
Primăria va încasa aproape 82.000 de lei de la comercianții care și-au instalat corturile în oraș.
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: „E bine pentru că hotelierii au hotelurile pline, restaurantele, ați văzut și dumneavoastră, cozi cam peste tot în această perioadă și probabil și cei care fac acțiuni economice prosperă”.
Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva se încheie duminică.