„Ai spune că pe stradă ţi se poate întâmpla orice, tot ce e mai rău: tâlhării, bătăi, violuri, crime. Dar realitatea recentă ne arată că raportul infractionalităţii s-a schimbat. În timp ce criminalitatea stradală a scăzut, cazurile de violenţă în familie au explodat”, relatează Ioana Ciurlea reporter Digi24.
21 de crime au fost săvârşite anul trecut în locuri publice din ţară. Comparativ cu omorurile care s-au petrecut în familie, strada pare un loc sigur. Au fost de patru ori mai multe crime domestice.
„Criminalii prind curaj tocmai în spatele ușilor, unde se simt stăpâni pe casă, pe soție, pe copii. Faptul că nimeni nu îi vede și nimeni nu intervine îi determină să își facă singuri dreptate și ajung să ucidă. Anul trecut, în țara noastră, au fost aproape 90 de crime comise la domiciliu, iar cele mai multe s-au petrecut în satele din județul Iași”, relatează Mirela Diac, reporter Digi24.
„E o realitate tensionată care aduce în mediul familiar problemele străzii, ale serviciului, ale altora”, declară Tudorel Butoi, psiholog criminalist.
Din totalul omorurilor petrecute anul trecut în familie, 32 de victime au fost soţii, 25 părinţi şi 17 copii. În urmă cu un an, o triplă crimă a zguduit judeţul Constanţa.
Un tânăr tocmai eliberat din închisoare şi-a ucis bunica, o mătuşă şi un văr, după ce, spun vecinii, provocase mai multe scandaluri în familie.
„Atunci când vorbim de violenţă în familie este foarte important ca oamenii să sesizeze de îndată cea mai apropiată unitate de poliţie. Am aprecia foarte mult ajutorul venit din partea oamenilor”, declară Georgian Drăgan, purtător de cuvânt la Poliţia Română.
Grav este că apar tot mai mulţi criminali care abia au împlinit 14 ani. Anul trecut, în fiecare lună, doi adolescenţi au fost acuzaţi de crimă.