Marinel Mărgărit, în vârstă de 33 de ani, a recuperat primul una dintre crucile sfințite aruncate de preoţii din Giurgiu în Dunăre. Recuperarea crucilor în ziua de Bobotează este un vechi obicei, însă anul acesta, din cauza ninsorii şi a viscolului, nu a mai fost ţinut. Excepţia a fost Giurgiu, oraş aflat sub avertizare cod portocaliu de vreme rea şi în care ISU a recomandat anularea evenimentului. Patru tineri s-au aruncat în Dunăre ca să aducă la mal crucile aruncate de preoţi.
„Am mai sărit după Crucea sfințită de Bobotează și anul trecut, dar m-am înscris în cursă și anul acesta cu dorința de a câștiga. În acest an am sărit pe propria răspundere, am semnat pentru acest lucru, pentru că aveam tensiunea mare și medicii de la ambulanță nu îmi dădeau voie să sar în apa rece”, a declarat pentru Agerpres „câştigătorul”, Marinel Mărgărit.
„Cred că suntem singurul oraș la Dunăre în care este valabil un cod portocaliu de zăpadă și viscol și unde s-a organizat obiceiul de Bobotează privind aruncarea crucii sfințite în apă. a existat o recomandare din partea ISU de a nu mai organiza acest tip de evenimente, dar noi eram pregătiți și frigul nu ne-a speriat pentru că în alți ani a fost și mai frig, doar zăpada viscolită ne-a incomodat puțin”, a declarat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.
În cursa pentru recuperarea crucii sfințite din apele Dunării s-au înscris în acest an patru concurenţi cu vârste cuprinse între 21 și 33 de ani, doi dintre ei fiind frați.
Episcopul de Giurgiu, Prea Sfințitul Ambrozie, a condus ritualul. În apă au fost aruncate mai multe cruci din lemn, pentru fiecare participant. Una dintre cruci a ajuns în barca scafandrilor care asigurau zona, iar alta l-a lovit în arcadă pe unul dintre tinerii care au sărit în apă. Acesta a fost transportat la Spitalul județean de urgență Giurgiu, rana i-a fost cusută, iar starea lui este bună.