Pacienţii Spitalului Sfântul Ioan din Capitală sunt trataţi pe paturi cârpite... cu plasă de Buzău. Piesele de mobilier, vechi şi de 30 de ani, sunt reparate de personalul tehnic al unităţii sanitare, în curtea din spate. Arcurile rupte sunt scoase iar găurile rămase sunt acoperite cu plasa de Buzău, cea folosită în construcţii. Un pacient a trimis o fotografie pe adresa redacţiei Digi24.
În spatele Spitalului Sfântul Ioan din Bucureşti, lângă o clădire tehnică, trei paturi - doar schelet -, aşteaptă reparaţii capitale. Se ocupă de ele angajaţii centralei termice, ei sunt oamenii buni la toate. Au scos deja arcurile rupte şi se pregătesc să sudeze plasă de construcţii.
„Le recondiționează pe cele vechi, de 20 sau 30 de ani, de cornier. Le taie, le scot arcurile și apoi le pune plasă de Buzău. Se taie, se măsoară și apoi se sudează. Pacientul nu vede că peste el îi pune saltea”, explică un angajat al spitalului.
Angajații recunosc că, dacă nu le-ar repara în acest fel, paturile ar ajunge direct la fier vechi. Odată recondiţionate, însă, se întorc în saloane.
„O plasă infectă, ruptă, ruginită, nici măcar nu este smirgheluită. Este ceva de nedescris. Nici la pușcărie nu sunt paturi din astea. Dacă ridicați salteaua - și mergeți în orice secție - găsiți plasă de Buzău”, spune un angajat.
Cei care au grijă de pacienţi ridică din umeri.
„Eu nici nu ştiu ce e aia plasă de Buzău! Mi-aţi arătat acum. E un pat care a fost la sudat. Nu ştiu ce i-au făcut”, se scuză o asistentă.
Când vine vorba de condiţiile din spital, pacienţii au păreri împărţite.
„Sunt paturi foarte bune, chiar noi. Schimburile sunt minunate”, spune unul.
„Eu am lucrat în contrucții 7 ani știu ce înseamnă, la ce se folosește dar nu poți să o pui pe pat. Asta este o absurditate”, spune altul.
Cristian Popa, reporter Digi24: „Am încercat să luăm legătura cu managerul Spitalului Sfântu Ioan, pentru a ne explica în ce condiții funcționează atelierul unde se recondiționează paturile cu plasă de Buzău, dar deocamdată acesta nu a fost de găsit.”
Angajaţii spitalului spun că aproape jumătate dintre paturile folosite în unitate sunt mai vechi de 10 ani.