Patru ieșeni au creat o aplicație prin care facilitează comunicarea între autorități și cetățeni
Faci o fotografie cu te deranjează, apoi treci textul sesizării. Aşa funcţionează aplicaţia „Piaţa Publică”. Cei patru tineri care au conceput-o spun că aceasta este eficientă pentru o mai bună comunicare între autorităţi şi localnici.
Andrei Botez, managerul proiectului: Această comunicare să fie în ambele direcţii, adică cetăţenii să poată trimite sesizări, sugestii şi aşa mai departe, dar să poată primi şi alerte legate de, ştiu eu, întreruperea unor servicii publice, de urgenţe la nivel local şi, mai departe, cetăţenii, ca într-o reţea socială locală, să poată comunica între ei.
Aplicaţia nu este destinată doar celor care au telefoane inteligente. Tinerii au implementat şi un sistem de alertare prin SMS.
Tudor Braia, dezvoltatorul aplicației: Aplicaţia este gratuită pentru toţi cetăţenii, nu implică absolut niciun cost, iar viteza de reacţie este foarte bună, ei pot să trimită o alertă în maxim 10 secunde către o autoritate, autoritatea o primeşte şi întotdeauna cetăţeanul primeşte un feedback.
Aplicaţia „Piaţa Publică” este deja folosită de Primăria din oraşul Târgu Frumos. Municipalitatea plăteşte 90 de euro lunar, pentru ca localnicii să poată beneficia gratuit de această platformă.
Ion Alexa Angheluş, viceprimarul din Târgu Frumos: Nouă ni s-a părut o chestiune foarte interesantă. E o platformă interactivă, ne ajută în comunicarea directă cu cetăţenii.
Tinerii care au inventat aplicaţia spun că vor încerca să încheie contracte cu mai multe primării din judeţ, care sunt dispuse să folosească această platformă. În funcţie de numărul de locuitori, edilii ar trebui să achite câteva zeci sau câteva sute de euro.
Ce spun oamenii:
Din ce în ce mai mult se tinde spre tehnologie şi atunci o văd o idee destul de OK.
Ai folosi această aplicaţie?
Da.
Întâmpini des probleme atunci când mergi pe stradă, care ar trebui semnalate autorităților?
Ooo, sunt destule.
Sigur că este foarte utilă aplicaţia, mai ales dacă ar avea legătură cu autorităţile care se ocupă cu chestiile astea, ar fi foarte util.
Luna viitoare, tinerii vor să ducă aplicaţia şi într-un oraş din Belgia.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News