Românii preferă, în continuare, să scoată banii de la bancomat imediat după ce salariile sunt plătite. Dar, în ultima perioadă, stimulaţi de ofertele pentru cumpărăturile online, mulţi au început să folosească mai des cartonaşul valoros.
„Estimările noastre sunt că în jur de 20, până la 30% din români fac plăţi cu cardul. Şi această proporţie continuă să crească foarte rapid”, spune Cătălin Creţu, director general al Visa România.
Băncile şi comercianţii oferă reduceri la plata cu cardul, posibilitatea plăţilor în rate şi restituirea unor procente din valoarea tranzacţiilor.
„Dezvoltarea plăţilor electronice, de exemplu, cu 10% determină o scădere de 5% a economiei subterane, care, la ultimele pe care le avem reprezenta încă 33% din PIB-ul României”, explică director general al Visa România.
Adică aproape 138 de miliarde de lei, dacă luăm în calcul PIB-ul României din primele 9 luni de zile ale anului trecut. Mai mult, plătind cu cardul, toate tranzacţiile devin transparente. Fapt care nu prea este luat în calcul de autorităţile locale. În prezent, doar 95 de primării acceptă plata on line, iar cele mai multe aşteaptă contribuabilii să vină la ghişeu.
Plata cu cardul a dat avânt şi industriei online. Comerţul electronic cu plata online prin card a crescut anul trecut cu 38% faţă de 2011, până la o valoare de 220 de milioane de euro. Creşterea este pusă şi pe seama noilor tehnologii.
În aceste condiţii, spun specialiştii, mai mulţi comercianţi vor permite plata cu cardul şi cu telefonul mobil.