„Se sfinţeşte biserica aceasta cu hramul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - Sfântul Ierarh Nicolae - prin stropire cu apă sfinţită, cu marele mir. Numele tatălui...”. Pentru sfinţirea bisericii, Patriarhul s-a folosit de celebrul miruitor, de-această dată înfăşurat în culorile drapelului naţional.
Doar şase din cei 1.300 de deţinuţi care îşi ispăşesc pedepsele la Jilava, aleşi pe sprânceană, au avut voie să ia parte la procesiune. Restul de 1294...
„Îl vor vede (sic! - n.r.) pe Preafericitul Părinte Patriarh la televizor”, a precizat Cristian Micu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Jilava.
Asta deşi mai toţi deţinuţii s-au implicat în ridicarea edificiului.
„La lucrările de amenajare a terenului, săpăturile, căratul materialelor”, a detaliat Cristian Micu.
„Nu cred că îşi va face timp să stea de vorbă cu noi, e prea grăbit, e prea aglomerat, sunt mulţi preoţi”, spune unul dintre deținuții care au asistat la slujbă.
„Aş vrea să stau de vorbă măcar 30 de secunde, aş încerca să mă spovedesc”, mărturisește un altul.
Dorinţa nu i s-a împlinit.
Patriarhul Daniel recunoaşte că e nevoie de biserici şi în spatele gratiilor. Construcţia celei de la Jilava nu a costat nimic Biserica.
„Îi felicităm pe cei doi ctitori pentru că au vrut să facă această biserică. Pictura de aici, însă, e făcută de tineri care au dat examen la pictură, aşa că a fost mai ieftin (zâmbeşte), a intrat în lucrarea lor de examen”, a spus patriarhul Daniel.
Marius Petcu (stânga) FOTO: captură Digi24
Tot deţinuţii au ales din rândurile lor un şef care se va ocupa de organizarea de ture pentru îngrijirea bisericii, planificarea orelor la care se ţin slujbe şi strângerea de donaţii. Alesul e chiar Marius Petcu, fostul lider de sindicat al Sanitas, condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a luat o mită de 1,3 milioane de lei.