Plumbuita, unul dintre cele mai mari parcuri din Bucureşti, se întinde pe 80 de hectare. Patru au fost retrocedate acum.
Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 2 se judecă din anul 1999 cu moştenitorii celor patru hectare de teren din parcul Plumbuita. Autorităţile au pierdut procesul, în cele din urmă, iar decizia magistraţilor este definitivă şi irevocabilă.
Procesul a fost unul cu multe decizii contradictorii. Primăria Sectorului 2 a anunţat chiar, acum doi ani, că parcul Plumbuita va fi salvat, dar instanţa supremă a decis altceva. Povestea acestui teren începe, însă, de pe vremea Mareşalului Antonescu, care a făcut o serie de exproprieri în zonă. Toţi proprietarii au primit despăgubiri, însă pe această listă nu apare şi numele celor care au revendicat acum terenul din Parcul Plumbuita. Organizaţiile nonguvernamentale contestă autenticitatea actelor pe baza cărora s-a câştigat procesul.
„Cum s-a întâmplat că numai dumnealor nu figurau în acel tabel cu despăgubiţi nici noi nu ştim. De aceea, noi am solicitat Parchetului să facă o anchetă privind autenticitatea actelor şi a modului cum a fost realizată retrocedarea”, spune Dan Trifu, reprezentantul unui ONG.
Este al cincilea parc din Capitală care pierde bucăţi de teren. Au mai fost retrocedate Parcul Verdi, în întregime, 12 hectare din parcul Alexandru Ioan Cuza, 7 hectare din Parcul Tineretului şi 3,3 din Parcul Bordei. Lista s-ar putea mări, pentru că mai există cereri de retrocedare în aşteptare.