Mai mulţi părinţi au filmat cum şobolanii se plimbă nestingheriţi printre băncile din parc, foarte aproape de locurile de joacă pentru copii.
„Dintr-un parc de copii rezultă o grădină zoologică. Avem de toate: câini, pisici, şobolani, şerpi”, spune părintele unui copil.
„Şobolanii vin mai mult noaptea. Ziua, când e gălăgie, mişcare multă, se feresc, dar urmele le lasă, bolile le lasă”, adaugă un localnic.
Medicii confirmă: copiii care se joacă în parc sunt în pericol.
„Şobolanii reprezintă vectori sau transmiţători ai unor afecţiuni cu potenţial letal, cum ar fi leptospiroza sau trichineloza”, spune dr. Valentin Boldea, reprezentant al DSP Galaţi.
Igienizarea parcului trebuie făcută de compania de salubritate din subordinea primăriei Galaţi. Angajaţii admit că sunt vinovaţi, dar parcă nu li se pare ceva foarte grav.
„În principiu, acolo unde sunt oameni sunt și șobolani. Această acţiune de deratizare, cel puţin în zona respectivă, nu a mai fost făcută de ceva vreme”, spune Ionuţ Pucheanu, director ECOSAL Galaţi.
De voie, de nevoie, angajaţii firmei de salubritate promit că zilele următoare vor stârpi şobolanii. Mai ales că şi Garda de Mediu este cu ochii pe ei.
„După expirarea timpului de două săptămâni o să dispunem un control în zona respectivă. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi realizate la termen, sancţiunile vor fi între 50.000 şi 100.000 de lei”, a spus Marian Mocanu, comisar şef al Gărzii de Mediu Galaţi.
Pericolul pentru copii va fi şi mai mare până atunci - operaţiunea de deratizare nu presupune şi închiderea parcului, astfel că autorităţile îi sfătuiesc pe părinţi să se asigure că cei mici nu ating otrăvurile folosite pentru uciderea rozătoarelor.