80 de bănci pe care nu a stat nimeni, niciodată. Alei neumblate şi acoperite de vegetaţie. Stâlpi de iluminat nepuși vreodată în funcțiune. Aşa arată parcul comunei Scânteieşti, situat la patru kilometri de localitate şi inaugurat în 2012. Cei 100.000 de euro necesari parcului au fost alocați de Ministerul Dezvoltării în perioada în care era condus de Elena Udrea.
Parcul din câmp arată exact ca o pajişte pentru animale, ceea ce a şi fost înainte de împrejumuirea cu gard şi montarea băncilor.
Acum, primarul din Scânteieşti ridică miza. El are deja un premiu pregătit pentru cea mai bună idee de reamenajare.
„Vrem să ridicăm premiul la 500 milioane lei vechi pentru cel care vine cu cea mai bună idee. Condiţia e ca cei care pierd să cedeze drepturile de autor”, spune Gheorghe Bute, primar Scânteieşti
În comuna ieşeană Balş a fost construit un parc de joacă pe o mlaştină. Pânza freatică este foarte aproape de suprafaţă, iar copiii coboară din leagăne direct în noroi.
„Ăla e parc de investiție de 200.000 de euro și stă apa la genunchi și la ora actuală”, spune un localnic.
Autoritățile locale recunosc că ideea amplasării locului de joacă în mocirlă nu a fost cea mai inspirată, însă dau vina pe fostul primar.
„Toți au spus că ar fi trebuit ridicat nivelul cu cel puțin un metru pentru a preveni inundațiile. Mai pe românește, chiar nu e util un parc într-un sat și în asemenea loc”, spune Vasile Acatrinei, viceprimarul comunei Balș.
Locul de joacă cu noroi are o notă de plată substanţială: 200.000 de euro, fonduri guvernamentale.