„Trebuie să pornim de la lipsa de încredere a românilor în instituții și în general. În momentul ăsta, în România, oamenii au foarte puțină încredere. Stocul de încredere este foarte redus în ceea ce privește instituțiile noi ale ordinii. Există, în schimb, încredere în instituții ale ordinii tradiționale – biserică și armată – dar și acolo încrederea este în scădere. Dacă oamenii nu au încredere în general în instituții și în particular în această instituție care e CNADNR-ul e normal să ezite, fiindu-le frică de amendă, pentru că amenda e foarte mare. Oamenii vor atunci să știe sigur că au plătit și că au un bon”, ceva palpabil – spune sociologul Mihnea Preotesi.
O a doua explicație ar putea fi una de natură tehnică. Într-adevăr, cu SMS-ul e un pic mai complicat. Nu toată lumea are smartphone, chiar dacă sunt mulți proprietari de telefoane. Procedura prin SMS nu e foarte simplă. Trebuie să tastezi niște date și aici iar intervine neîncrederea: dacă tastez greșit, dacă greșesc o literă etc? - a arătat Mihnea Preotesi într-o intervenție telefonică la „Jurnalul de Seară” de la Digi24.
„Eu cred că nu pe oameni trebuie să dăm vina pentru cozile acestea, ci pe cei de la CNADNR care nu au găsit o procedură mai simplă, de exemplu, taxa aceasta putea fi inclusă într-o rovignetă. În orice caz, cozile astea sunt anormale”, subliniază sociologul.
El recunoaște că e într-adevăr de neînțeles de ce un om care pune în balanță lipsa de încredere și a sta trei-patru ore la o coadă preferă a doua variantă.
A fost aglomeraţie mare, luni dimineaţă, pe drumul spre mare. Din cauza cozilor de la staţia de taxare şi a mai multor accidente, circulaţia pe Autostrada Soarelui a fost dată peste cap timp de câteva ore. A fost blocaj şi la Agigea, la ieşirea de pe autostradă spre staţiunile din sudul litoralului. Coloanele de maşini au avut chiar şi cinci kilometri lungime.
Blocaj a fost însă şi la staţia de taxare de la Feteşti. Şoferii care s-au încăpăţânat să achite cash taxa de pod au format o coadă de cel puţin doi kilometri.
Au avut şi explicaţii:
„Nu intră, nu intră SMS-ul. Nu mi-a venit confirmarea. De la Bucureşti încerc”.
„Nu... nu am ştiut de SMS”.
„Am încercat acum, dar nu am reuşit”.
(Se plăteşte şi la benzinărie.) „Da, ştiu. Am şi uitat. Când am ajuns aici mi-am dat seama”.
Taxa de pod de la Feteşti se poate plăti la ghişeu, în benzinării, dar şi prin SMS, la numărul 7577, valabil în toate reţelele de telefonie mobilă. Taxa începe de la 13 lei, în funcţie de tipul maşinii, la care se adaugă TVA, dar şi costul practicat de fiecare companie pentru un mesaj.
Cum se plătește prin SMS taxa de la Fetești