Marile companii din IT vânează încă de pe băncile facultăţii tinerii cu abilităţi tehnice. Salariul începe de la 300 de dolari pentru un începător şi poate ajunge la peste 8.000 de dolari pentru un specialist cu vechime.
Mircea Strugaru, reprezentant al unei companii IT: „Este practic vorba despre o poziţie de chief architect, care la nivelul de salarizare pe care noi îl oferim este o poziţie perfect normală în centrele mari de IT ale lumii. De exemplu, în Silicon Valley această poziţie nu e cu nimic excepţională. O aducem în România pentru că noi considerăm că avem talent”.
Problema angajatorilor este că astfel de oameni nu sunt uşor de găsit. Majoritatea candidaţilor sunt la primii paşi.
Inedit este că mai mulţi candidaţi au putut să demonstreze pe loc angajatorului ce pot.
Eniko Laszlo, reprezentant al unei companii: „Participanţii sunt invitaţi să rezolve patru probleme tehnice”.
Tânăr: „Practic ţi se dă un joc pe jumătate făcut pe care trebuie să îl modifici ca să devină mai interesant. Ţi se testează viteza de reacţie într-un timp scurt”.
Cu tehnologia în continuă dezvoltare, marile companii mulţinaţionale care au reprezentanţe la Cluj au scos la concurs în această lună peste 3.000 de posturi.
Oana Matei, manager de proiect: „Domeniile sunt diverse: transport, inginerie, IT, resurse umane, call-centeruri, destul de diverse, în principiu locuri de muncă atât pentru muncitori calificaţi, cât şi pentru cei necalificaţi”.
De la începutul lunii, la Cluj-Napoca, au fost organizate patru târguri de joburi.