La Craiova, Primăria a cumpărat doi arbuşti ornamentali în formă de cal, însă la preţ de cal adevărat, de rasă: 9.500 de euro a costat fiecare. Şi nu a fost singura achiziţie de acest fel. 30.000 de euro s-au dus pe alţi arbori decorativi instalaţi în centrul oraşului.
„Am vrut să achiziţionăm un alt tip de ornamente pentru municipalitate, pentru că mi s-au părut tot timpul anoste panseluţele care erau până acum plantate în Craiova, am vrut să avem o formă de mobilier urban”, spune Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.
Craiovenii admiră figurinele în formă de cai sau ceşcuţe, dar spun că ar vrea ca banii să fie folosiţi la altceva.
„O sumă exorbitantă, deci foarte, foarte mult. Craiova are nevoie de altceva”, susține o localnică.
Plantele au fost cumpărate anul trecut, prin achiziţie directă. Reprezentantul firmei producătoare, din Italia, spune că în peninsulă astfel de ornamente sunt de aproape cinci ori mai ieftine. „Cred că e în jur de 2000 de euro”, spune acesta.
Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca au semnat un acord pentru viitorii patru ani, în valoare de un milion de euro pentru cumpărarea de flori. Pentru 140.000 de petunii, begonii şi panseluţe plantate în această primăvară s-au cheltuit aproape 130.000 de lei.
„Se vor face contracte periodice, care vor fi pe valori mai mici pentru fiecare etapă de plantări în parte şi în finalul contractului există posibilitatea să facem chiar economii de la această sumă”, afirmă Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Primăria Alba Iulia cheltuie peste cinci milioane de lei pe an pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Suma este împărţită între trei firme, care au plantat sute de panseluţe, lalele sau ienuperi.
În Suceava, florile şi plantele ornamentale sunt din serele primariei. Utilităţile din seră, salariile şi consumabilele scot însă din bugetul Primăriei 300 de mii de lei. Seminţele şi butaşii adaugă cinci zeci de mii de lei la capitolul cheltuieli.