Suc de mere 100% natural, fără conservanţi şi fără coloranţi. Cu un astfel de produs a ieşit pe piaţă un producător braşovean. Omul a ajuns să fie distribuit de şase magazine tradiţionale din Braşov, deși nu avea nici autorizaţie de producţie. Chiar şi aşa, afacerea i-ar fi mers strună, dacă inspectorilor de la Protecţia Consumatorului nu le-ar fi picat în mână o sticlă pe care era inscripţionat termenul de valabilitate. Anul 2023.
„Este o greşeală a celui care a ştampilat. Deci eu l-am angajat ca să bage merele în presă timp de patru ore, odată neavând apă, a zis dacă nu lucrează... ce să îţi dau de lucru, hai şi stampilează etichete. Nu am ştiut că nu ştie să scrie şi să citească şi le-a ştampilat cum a crezut el”, a încercat o explicație Marius Sibișan, producător din Hălchiu, județul Brașov.
La descinderea în aşa-zisa fabrică, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au descoperit că greşeala de ştampilare era cea mai mică problemă a producătorului. Sucul natural era făcut în curte, cu instalaţii improvizate, iar merele, murdare şi multe deja stricate sau lovite, era împrăştiate pe jos.
„Merele ar trebui să fie calitatea a treia, dar transportul a venit noaptea că mi-au spus că au putut încărca numai târziu şi atunci nu am avut ce face. Era întuneric, n-am văzut nici noi, l-am plătit şi a plecat”, s-a scuzat producătorul.
Scuzele n-au avut niciun efect.
„Această mini-făbricuţă de îmbuteliat suc de mere natural va trebui să fie închisă şi va primi în acelaşi timp o amendă de minim 30.000 de lei”, anunță Nicolae Bărdaş, comisar-şef adjunct la CJPC Braşov.
Zilnic, în gospodăria producătorului se făceau sute de litri de suc de mere. Deşi au pus la vânzare produse care aveau evidente probleme, precum termenul de valabilitate nerealist, patronii magazinelor bio n-au fost traşi la răspundere.