(P) Robotul de bucătărie: cum a apărut și cum îți poate ușura viața

Data publicării:
robot de bucătărie
FOTO: Guliver/ Getty Images

Robotul de bucătărie, numit și procesator de alimente în unele culturi, este un aparat electrocasnic utilizat pentru îndeplinirea anumitor sarcini repetitive în procesul de preparare a mâncării. Este un aparat electric, deși încă mai există anumite modele mecanice care realizează o parte din aceleași funcții.

Robot de bucătărie - oferte 

Ideea unei mașini de procesare a alimentelor i-a venit unui vânzător al unei companii de catering franceze, Pierre Verdun, care a observat cât timp se pierde în bucătărie tăind, mărunțind sau amestecând ingredientele pentru pregătirea mâncării. Verdun a avut o idee simplă, dar eficientă: un vas cu un cuțit care se învârte la bază. În anii 60 ai secolului trecut, aparatul creat de Verdun a fost revoluționar pentru acea vreme și era numit Robot-Coupe. Verdun a înființat o companie care producea acest tip de roboți de bucătărie, destinați inițial doar industriei de catering.

Spre sfârșitul decadei și începutul anilor 70, a fost lansat primul robot de bucătărie comeercial cu motor cu inducție. Piața utilizatorilor casnici a fost nevoită să aștepte până în 1972 pentru a dispune la rândul său de un robot de bucătărie, numit Magimix 2.

Aici link cu oferte roboți de bucătărie

Carl Sontheimer a introdus acest robot de bucătărie în America de Nord, în anul 1973, sub brandul Cuisinart, acesta devenind primul robot de bucătărie din SUA.

În ziua de azi, oricine își dorește poate deține un robot de bucătărie. Marile branduri de electrocasnice au creat zeci, dacă nu chiar sute, de modele, cu diferite funcții și programe, unul mai bun decât altul. În principal, însă, un robot de bucătărie face și azi ceea ce făceau primele modele, având funcțiile de tocare, măcinare și blender.

Modelele mai performante pot face, în plus, și altele: frământă aluatul, taie varza pentru salată, face piure-uri din diverse fructe sau legume, face pateuri delicioase din carne sau leguminoase. Pe scurt, orice sarcină care nu ține de creativitate în bucătărie este una pe care un robot de bucătărie o poate face. În funcție de modelul ales, poate fi unul cu blender încorporat, storcător de legume și fructe, palete și bol de frământare aluat, mixer, discuri de feliere de mărimi diferite și alte accesorii. Practic, un robot de bucătărie este un aparat multifuncțional, care cuprinde blender, storcător, mixer și/sau tocător. În plus, dat fiind cumulul de funcții pe care le îndeplinește, un robot de bucătărie poate avea până la 40 de programe speciale.

Roboțo de bucătărie - oferte

În ziua de astăzi, până și cei mai conservatori chefi aleg să folosească un robot de bucătărie pentru sarcinile care le-ar lua prea mult timp prețios să le facă manual. Așa că, dacă și pentru tine timpul este important și ai decis să alegi un robot de bucătărie, trebuie să știi că sunt mai multe tipuri, dar le putem împărți în două mari categorii, pentru început: mini și full size.

Roboții de bucătărie mini se vând în dimensiuni de la una până la trei căni și sunt excelente pentru sarcinile de tocare de bază, deoarece nu pot face față la multă mâncare simultan. Cu un mini robot de bucătărie, de obicei, trebuie să împarți tot ce toci în două loturi, pentru a nu copleși aparatul aruncând totul în același timp. Dacă ai încerca să introduci prea mult dintr-un ingredient într-un mini robot de bucătărie, s-ar putea ca el să nu poată prelucra nimic. Practic este la fel ca atunci când introduci prea multe chestii într-un blender - aparatul se blochează.

Robot de bucătărie - oferte 

În schimb, un robot de bucătărie full size poate face față la circa 5-20 de căni și poate prelucra o cantitate mai mare de ingrediente în același timp. Dacă trebuie să gătești cantități mari de mâncare, un robot de bucătărie full size este aparatul potrivit pentru acest „task”.

Nu este însă necesar să alegi cel mai mare robot de bucătărie pe care îl găsești în comerț. În primul rând, acesta sunt mai scumpe și, dacă nu lucrezi într-un restaurant, probabil că nici măcar nu vei avea nevoie de un robot de bucătărie de 20 de măsuri. Economisește-ți banii și mergi către un model de 7-8 căni, care ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru uz casnic.

Puterea unui robot de bucătărie, ca la aproape orice alt electrocasnic, este importantă. Roboții de bucătărie pot avea între 400 și 1200 de wați. Cu cât este mai mare puterea unui robot de bucătărie, cu atât este mai performant, logic, dar și mai scump. Dacă folosești robotul de bucătărie pentru durate mari de timp și pentru cantități mari de alimente, ar trebui să te orientezi spre modele de cel puțin 600 de wați, care nu riscă să ardă motorul sau să se blocheze în timpul funcționării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...