Datorită lor, peste 2000 de oameni din Vicovu de Sus au un loc de muncă. Aurel Bobu are experienţă de 30 de ani şi de 10 a decis să-şi deschidă propria cizmărie. „Am împrumutat 1.700 de lei că trebuia să cumpăr acea mașină de cusut. Şi i-am făcut mamei mele prima pereche”, a povestit Aurel Bobu. Şi-a făcut reclamă printre vecini şi a început să aibă clienţi.
Încet-încet, a ajuns de la 2-3 perechi pe săptămână la 2.500 pe zi. Evident, nu mai este vorba de un atelier, ci de o fabrică în adevăratul sens al cuvântului, cu 400 de muncitori şi încă 200 de angajaţi în cele 45 de magazine din ţară. În ultimii ani, pantofii lui Aurel Bobu au început să vândă şi în Germania, Austria, Spania sau Ucraina.
Dacă patronii marilor fabrici au investit în linii de producţie, angajatorii mai mici încă mai fac încălţăminte de mână. „E din piele și căptușeală naturală, piele naturală și-i lucrată manual”, a spus Vasile Pitic, administrator atelier de încălțăminte. Producătorii spun că nici măcar încălţămintea ieftină, adusă din Asia nu le strică piaţa. „Nu se compară produsele românești cu cele chinezești”, a spus Simona Zbiera, reprezentant producător de încălțăminte.
În oraşul Vicovu de Sus, magazinele de pantofi sunt la tot pasul, iar clienţii vin din toate colţurile ţării. Din 16.000 de locuitori, aproape 2.000 lucrează în industria de încălţăminte în cele 50 de firme şi intreprinderi de familie. „Activităţile tradiţionale încet încet au dispărut și a rămas încălțămintea care este profitabilă”, a spus Tiberiu Reuț, purtător de cuvânt primăria orașului Vicovu de Sus.
Anual, producătorii de încălţăminte plătesc bugetului local taxe şi impozite de peste 300.000 de lei.