Cele două fabrici de componente auto din Sânnicolau Mare au nevoie urgent de 800 de muncitori. Primarul din Timiş s-a întâlnit cu colegul lui de peste graniţă, din oraşul sârb Mokrin, să pună la punct un parteneriat.
Nu este însă uşor. În primul rând, punctul de trecere a frontierei este deschis doar de la ora 8 dimineaţa la 8 seara, aşa că sârbii nu pot lucra în schimbul de noapte. Problema trebuie rezolvată mai întâi între Ministerele de Externe din România şi Serbia. Dacă se obţine acordul, ministerele din cele două ţări se vor pune de acord asupra programului de la punctul vamal.
Satul Mokrin e la 37 de kilometri de Sânnicolau Mare, iar localnicii de acolo sunt dispuşi să facă naveta în România. La ei şomajul este foarte mare.
„Investitorii şi-ar desfăşura activitatea în bune condiţii, al doilea mare avantaj ar fi pentru Primărie pentru că o cotă parte din impozitul de pe salarii vine la bugetul local”, a spus Dănuţ Groza, primar Sânnicolau Mare.
„Fabricile din Sânnicolau Mare au nevoie, în acest moment, de 800 de muncitori care ar merge de aici, din sat, sau din satele învecinate”, a spus Goran Dumitrov, primar Mokrin. Şi totuşi, sârbilor s-ar putea să le fie greu.
Două bariere par să se ridice în calea spre un loc de muncă în România. În acest moment drumul care leagă satul Valcani de frontieră este atât de distrus încât nu mai putem vorbi despre gropi în asfalt, ci de faptul că asfaltul lipseşte cu desăvârşire.
Apoi, le va fi greu să înţeleagă ce li se cere. Nu stau bine nici cu limba română, nici cu engleza. Fabricile din Sânnicolau Mare caută muncitori în Serbia pentru că în tot judeţul Timiş nu au găsit amatori.