Oraşe doar cu numele. Cum a rezolvat România problema „avem prea mulţi locuitori la sate”

Data publicării:
orase-1

Înainte de integrarea în Uniunea Europeană, oficialii de la Bruxelles constatau că România are prea mulţi locuitori în mediul rural. Autorităţile române au vrut să rezolve rapid problema, aşa că au transformat zeci de comune în oraşe, peste noapte, cu toate că multe aşezări nu îndeplineau criteriile minime de urbanizare din lege - canalizarea, apa potabilă sau curentul electric. Un reportaj „Din|interior” Digi24 dezvăluie ce s-a întâmplat în urma acestor transformări nefireşti.


În România, după anul 2004, zeci de sate s-au transformat peste noapte în oraşe: 55 de comune au căpătat statutul superior, dar numai pe hârtie. Ţăranii au fost chemaţi la referendum. Li s-a promis asfalt în loc de praf şi canalizare în loc de toaleta din spatele curţii. În realitate însă, totul a fost o iluzie. Doar taxele şi salariile funcţionarilor de la primărie s-au ridicat la nivel urban. Condiţiile de trai au rămas, în mare parte, aceleaşi.

Ca să devină oraş, era prin lege să îndeplinească anumite condiţii. Falsificând datele statistice, (...) au făcut referendumuri. Multe din ele, la fel, falsificate. Şi aceste localităţi au devenit oraşe. Şi au rămas aşa.” Este declaraţia fostului prefect al judeţului Suceava, Orest Onofrei.

Pe lângă majorarea taxelor şi impozitelor, localităţile au pierdut banii europeni pentru dezvoltare rurală.

Dimensiunile eşecului urbanizării forţate se văd la orice pas în Căzăneşti, judeţul Ialomiţa. Nu există canalizare sau asfalt. Primarul recunoaşte că transformarea s-a întâmplat dintr-o pură ambiţie locală. „Prefectul de atunci era căzăneştean. Şi am zis: Bă, avem prefect de Căzăneşti! Facem dracului ceva! Ne dezvoltăm!”, îşi aminteşte primarul oraşului, Stelian Traian.

Cum s-a făcut transformarea? „Cum a devenit? Prin minciună, prin acte false!”, acuză un localnic. „Şi pe baza la minciunile astea care au ajuns în Parlament acolo s-a votat! "Hai, dom'le! Uite, au şi d-aia, şi d-aia!"

Situaţia de la Căzăneşti nu este singulară. Şi comuna Flămânzi, din judeţul Botoşani, a avut numai de suferit după ce a devenit oraş.

Există însă şi localităţi transformate în oraş unde încep să se vadă semnele civilizaţiei urbane. La Cajvana, în judeţul Suceava, oamenii au plecat la muncă în străinătate şi şi-au construit vile uriaşe, cu toate utilităţile, fără să aştepte ca bugetul primăriei să crească. Iar în Răcari, Dâmboviţa, o localitate cu 7000 de locuitori, există o judecătorie şi un liceu modern. Oamenii trăiesc însă fără canalizare şi cresc păsări în curţi improvizate.

Ce s-a ales de oraşele făcute doar pe hârtie înainte de integrarea europeană, aflaţi duminică de la 18:30, într-un reportaj marca Digi24 „Din|interior”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...