Biserica reformată, dar şi cea anglicană acceptă ca femeile să devină preoți. Aşa că o femeie care se hotărăște să meargă pe această cale trebuie să urmeze cursurile unei facultăți de teologie, după care să dea un examen pentru un post, la fel ca şi oricare alt preot. Aşa a făcut şi Judit, care spune că în viaţă nimic nu este întâmplător.
Pentru că s-a născut într-o casă parohială, unde părinţii ei locuiau cu chirie, a fost inevitabil atrasă de religie încă de mică și a fost îndrumată de familie spre biserică.
Biserica Steaua din Oradea este foarte cunoscută în oraş. Nu pentru că slujbele de aici ar fi diferite, ci pentru că ele sunt ţinute de o femeie. Judit Vincze predică de mai bine de 15 ani, iar de 13 slujeste alaturi de soţul său.
Examen dificil
Judit s-a născut într-o casă parohială şi a fost crescută şi educată în spiritul creştin. A dat examenul de admitere pentru singurul loc disponibil pentru femei la Institutul Teologic protestant din Cluj-Napoca. A reuşit să obţină cea mai mare notă dintre 20 de concurente.
„Întotdeauna am fost primită cu înţelegere, cu empatie din partea bărbaţilor, colegilor bărbaţi, că la noi în biserică de 80 de ani este practicată meseria asta şi de femei'', adaugă Judit Vincze.
Soţii Vincze îşi împart treburile atât în familie, cât şi la biserică.
„E foarte bine că putem să împărţim şi partea de slujbă. Nu numai partea familială. Şi pentru enoriaşi e mai bine. Slujba se poate face mai profund pentru că sunt lucruri pe care femeile pot să le facă mai bine”, spune Zoltan Vincze.
În judeţul Bihor, în bisericile reformate, slujesc în jur de 20 de femei.