Nu e o glumă, e doar punerea în practică a unei decizii europene privind speciile protejate. Totul, după reclamaţia unui localnic din Argeş care susţine că în ultimii 21 de ani nu a avut pace din cauza berzelor.
Doar că toată desfăşurarea de forţe guvernamentale a fost irosită de echipa venită să mute cuibul. L-a distrus în timpul operaţiunii (vezi materialul video de mai sus).
Operaţiunea ecologistă şi umanitară „mutatul cuibului de barză” s-a transformat într-un adevărat dezastru. Echipa de muncitori chemată să salveze casa păsărilor a distrus-o.
După ce au rupt cuibul, oamenii au încercat să salveze ce se mai putea... fără prea mare succes.
Reporter: Este suficient atât?
Muncitor: Da.
Reporter: Restul cine va construi?
Muncitor: Barza, bineînțeles, că nu pot să îi fac eu cum vrea ea.
Berzele nu erau „acasă”, dar când se vor intoarce e de așteptat să se ocupe de reconstrucţie.
Cuibul berzei a fost reclamat necontenit, în ultimii 21 de ani de un localnic. Omul susţine că nu a avut linişte din cauza păsărilor.
Aprobarea Ministerului Mediului nu a venit prea repede, pentru că era nevoie şi de avizul Academiei Române. Specialiștii în biodiversitate au acceptat până la urmă mutarea, și nu distrugerea cuibului. Numai că de toate precauţiile specialiştilor din birouri s-a ales praful pe teren.
„Cuibul trebuia relocat, nu distrus. Și eu sunt tot așa. Tot de aceeași părere sunt și eu, dar firma care este autorizată pentru așa ceva... pentru care primesc bani pentru treaba asta, nu știu. L-au distrus”, a spus Tudor Ion, viceprimar comuna Schitu Golești.
„Dacă ei strică cuibul, berzele "dă" foc la locuinţele de jur împrejur!” - avertizează un sătean.
În timp ce unii localnici se tem de superstiţii, alţii îl susţin pe vecinul "terorizat" de berze. Resturile cuibului, mutate pe noul stâlp, vor fi inspectate de o comisie de la Agenţia de Mediu peste două săptămâni. Agenţia va întocmi un raport despre „succesul” operaţiunii.