O primărie din Mehedinţi este aproape de colaps financiar pentru că trebuie să-i dea unui avocat o treime din bugetul localităţii. Asta după ce fostul edil a încheiat un contract de asistenţă juridică prin care apărătorul trebuia să reprezinte în instanţă mai mulţi oameni care cereau despăgubiri de la Hidroelectrica. Actualul primar refuză să plătească onorariul apărătorului pe care-l consideră prea mare şi pe deasupra, ilegal. Avocatul a început însă procedurile de executare a primăriei, iar pe conturi a fost pusă poprire.
În mai 2012, edilul din Gogoşu a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un avocat din Severin. Contra sumei de 500 de mii de euro, plus TVA, avocatul trebuia să ajute aproape 300 de localnici din comună să obţină despăgubiri de la Hidroelectrica pentru terenurile pe care a fost construită hidrocentrala de la Porţile de Fier. Era greu să ia bani de la fiecare cetăţean pentru onorariul avocatului, aşa că s-a pus la bătaie bugetul comunei.
Gheorghe Haneş, fostul primar al comunei Gogoşu: Prin hotărârea consiliului local s-a decis ca după terminarea şi rămânerea hotărârilor definitive primăria să plătească.
Odată terminat procesul, avocatul şi-a cerut onorariul. Numai că, între timp, primarul s-a schimbat, iar actualii edili din primărie refuză să plătească, pe motiv că suma e prea mare, iar contractul ar fi ilegal.
Florică Balica, viceprimarul comunei Gogoşu: O treime din bugetul local s-ar duce pe apa sâmbetei. Primăria nu a angajat pe nimeni să facă acest lucru. Am pus la dispoziţie documentele care trebuiau puse la dosarul respectiv să ajutăm oamenii.
Cum onorariul nu a fost achitat, avocatul a început procedurile de executare a primăriei.
Ion Cotea, avocat: Au fost discuţii de ordin politic între primari. Nu e treaba mea, nu mă interesează, eu le-am făcut hârtiile, am pus sechestru pe tot ce e în patrimoniu, piese de inventar, maşini, utilaje, terenuri, imobile.
Oamenii ar fi vrut să fie cheltuiţi altfel aceşti bani. Dar, cu gândul că i-ar putea pierde, fac haz de necaz.
Reporter: Ce s-ar fi putut face cu 500.000 de euro?
Localnic: Aiii de mineee... Umblam şi noi cu tramvai pe aicea.
Localnic: Să bage canalizarea, că n-au terminat-o.
Acum, primăria a contestat în instanţă executarea silită şi speră să scape şi de plata onorariului avocatului. Dacă va pierde procesul, actualii edili susţin că se vor îndrepta împotriva fostului primar pentru a recupera cele peste 500.000 de euro.