Sunt plătiţi să încalce legea şi să ofere mită dacă li se cere! Asta este misiunea ofiţerilor sub acoperire de la Direcţia Generală Anticorupţie care îi verifică pe poliţişti să vadă dacă iau mită. Cei mai mulţi trec testul, iar cei corupţi ajung pe mâna procurorilor. Metoda dă roade: de teamă să nu ia şpagă de la cine nu trebuie, agenţii sunt tot mai cinstiţi.
Primirea de mită vor să elimine ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie când dau colegilor aşa-numitul test de integritate. Primii pe lista celor vizaţi sunt agenţii Poliţiei Rutiere, consideraţi cei mai expuşi la tentaţia mitei. În top urmează cei de la Ordine Publică, Înmatriculări şi poliţiştii de frontieră. Pentru a-i verifica, investigatorii sub acoperire încalcă de fiecare dată legea cu bună ştiinţă.
Ofiţer DGA sub acoperire: Am efectuat manevra de depăşire pe linie continuă. Am fost oprit de un agent de circulaţie. Acesta s-a arătat dispus să nu îmi suspende permisul de conducere şi a fost dispus să primească o sumă de bani pentru a fi iertat.
Reporter: I-aţi dat-o?
Ofiţer DGA sub acoperire: Da!
În schimbul banilor, poliţistul care nu ştia că îi este testată cinstea a scris proces verbal pentru o infracţiune mai uşoară care nu presupune suspendarea permisului de conducere. Ofiţerul sub acoperire a scris la rândul lui un raport detaliat despre întâmplare şi l-a trimis şefului agentului şi procurorilor.
Ofiţer DGA sub acoperire: Poliţiştii, în unele situaţii nu pretind direct, îţi lasă de înţeles...
Legea nu le permite ofițerilor sub acoperire să îi provoace pe cei pe care îi testează. Adică nu le oferă bani în mod direct poliţiştilor testaţi, ci aşteaptă ca aceştia să ceară mită pentru a închide ochii la unele contravenţii.
Anul trecut, 74 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne au trecut prin testul de integritate. Trei l-au picat şi au dosar penal.
Sarmizia Fetcu, purtător de cuvant DGA: Se întâmplă de multe ori ca sesizările să vină chiar din partea şefilor structurilor aflate să spunem, la un moment dat, cu vulnerabilităţi la corupţie.
Ofițer acoperit: Să ştiţi că în ultima perioadă ne-am extins asupra multor cadre, în afara celor de la rutieră, majoritatea cei care intră în contact cu cetăţenii şi nu îşi îndeplinesc atribuţiunile de serviciu.
Reporter: Cum îi caracterizaţi pe colegii dumneavoastră dispuşi să ia mită?
Ofițer acoperit: Moral, un om supus greşelii, profesional, un infractor.
16% dintre inculpaţii cercetaţi pentru fapte de corupţie anul trecut de Direcţia Generală Anticorupţie sunt angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.