Alina Tacu a crescut într-o familie de elită, fiind nepoata primului român laureat al Premiului Nobel, George Emil Palade. Vorbește cinci limbi străine, iar de opt ani trăieşte în Kuweit, unde predă engleză. A plecat din Iași după ce a renunțat la postul de asistent la una din cele mai prestigioase universități din țară pentru a-i instrui pe militarii din Forțele Aeriene Armate. Un job obținut în doar 15 minute.
„Erau aliniați generalul, comandantul, ofițerul staff-ului, sergentul. La început stăteau ca la raport și după 15 minute interacționam, glumeam, îi întrebam ca pe studenții mei. Când am ieșit, comandantul mi-a facut așa...(semnul OK)”, povestește Alina Tacu.
La început, a predat la o grădiniță de lux unde erau înscriși copiii șeicilor. Mai târziu, a devenit profesor la cea mai prestigioasă școală britanică din Kuweit, iar în cele din urmă a ajuns să coordoneze un întreg departament de engleză.
„A fost o mare excepție, mi s-a și spus la interviu: sunteți prima persoană care nu este britanică și pe care o angajăm să predea engleza la liceu”, povestește ea.
Într-o societate condusă în mare parte de bărbați, femeile care vin din spaţiul european trec printr-o perioadă de adaptare la noul mediu cultural. Cei mai mulți străini din Kuweit provin din Marea Britanie. Prezența românilor este, în mare parte, o excepție.
„Este o țară cu o pondere foarte mare de bărbați. Școala la care predă este cu un limbaj militar, iar școala se află într-un spațiu militar. Iar Alina nu are o problemă cu asta”, spune John Richard Moorhouse, fost coleg.
„Este nu greu, ci foarte greu pentru o femeie din România să ajungă să se impună în Kuweit, cu atât mai mult să predea”, spune sociologul Nicu Gavriluță.