Cu câteva luni înaintea alegerilor, un primar şi-a dat seama că are nevoie să angajeze grădinari pentru spaţiile verzi din jurul blocurilor. Aproape o mie de posturi. Sunt preferaţi pensionarii sau cei fără serviciu. Să fie sigur, edilul, care va candida pentru un nou mandat, a trimis deja peste o sută de mii de scrisori către cei din sectorul patru. Şi-a pus semnătura pe fiecare foaie, dar se jură că acţiunea nu are scop electoral, ci doar caută gospodarii potriviţi. În timp ce primarul angajează, muncitorii din sector de la domeniul public se plâng că sunt neplătiţi.
Primăria Sectorului 4 a împărțit 100 de mii de scrisori, semnate de edilul interimar, în care îi invită pe şomeri şi pensionari să se angajeze ca grădinari. Formularul de angajare se află chiar pe verso-ul scrisorii. Oamenii sunt întrebaţi dacă au cunoştinţe în domeniul grădinăritului sau dacă sunt pasionaţi de natură.
Puțini curioşi au venit să afle mai multe despre ofertă. Perioada contractului ridică însă un prim semn de întrebare.
„Acum am înţeles că ne dă nişte bani, dar nu se ştie cât şi când”, spune o pensionară încă nelămurită.
Primarul spune că programul este flexibil, iar contractele vor fi încheiate pe perioadă nederminată.
„Poate avea doar două ore, poate avea patru ore, şase ore, opt ore. (Reporter: Care este salariul maxim?) Salariul maxim este salariul minim pe economie, el va fi de 1.200 de lei (...). Pe timpul iernii sunt şi alte tipuri de manopere pe care le au de făcut, ne gândim la zăpadă, ne gândim la salubrizare”, a explicat Daniel Băluță, primar interimar al Sectorului 4 și candidatul PSD pentru primăria acestui sector.
Angajaţii societăţii care se ocupă acum de spaţiile verzi din sector spun, din experienţă, că perioada ienii nu este acoperită de contracte.
Discuție reporter – angajat ADP Sector 4:
- În noiembrie decembrie, ianuarie, februarie nu o să fie contract.
- Şi anul viitor?
- Şi anul viitor de la 1 martie o să fie.
Pe de altă parte, muncitorii de la ADP nu au încredere că pensionarii pot face treaba lor. Mulţi sunt recrutaţi din satele din jurul Bucureştiului şi fac naveta.
„Nu cred, nu cred. Deci un pensionar la bloc nu face treaba unui ţăran”, spune un bărbat.
Primarul vine cu explicații: „Noi îi cursăm, îi învăţăm ce au de făcut, pe de o parte, pe de altă parte, le punem la dispoziţie uneltele necesare şi materialul dendrologic, mai exact seminţele pentru ceea ce dorim să facem”.
Aceiaşi angajaţi sunt nemulţumiţi că Primăria, care are restanţe la plata salariilor, angajează oameni noi.
„De vreo două luni nu ne-a dat banii, avem şi noi facturi, avem şi noi probleme”, spune o angajată. „Nu ştim nimic, în campanie ei ne duce cu vorba, probabil să-i votăm, vă daţi seama cum este de fiecare dată , dar noi nu mai avem încredere în nimic”, adaugă ea.
Edilul recunoaște că există probleme cu plata salariilor, dar dă vina pe greua moștenire. Spune că întârzierile sunt de dinainte să preia el conducerea Primăriei Sectorului 4. În acelaşi timp, candidatul PSD susţine că iniţiativa sa nu are nicio legătură cu campania electorală, dar recunoaşte, într-un final, că proiectul său s-ar putea să nu fie un succes, din cauza interesului minim al cetăţenilor pentru el.