O femeie din Ilfov s-a trezit datoare la Casa de Asigurări de Sănătate cu peste 9.000 de lei, deşi mereu şi-a plătit toate dările! Femeia a primit o somaţie şi un titlu executoriu în care i se cere achitarea unor contribuţii la asigurările de sănătate pentru un apartament pe care l-a vândut acum 6 ani. Instituţia vinovată şi-a recunoscut într-un târziu eroarea.
„În somaţie se specifică că am de plătit suma de 6.854 de lei, la care se adaugă 1354 şi penalităţi 1028 de lei, în total 9236 de lei pentru care am termen de 15 zile să achit sumele menţionate sau să fac dovada stingerii acestora. Altfel după 15 zile se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită, inclusiv la poprire pe conturile mele”, spune Anca Paraschivoiu.
Vestea ca e datoare la stat a luat-o prin surprindere pe Anca Paraschivoiu. Angajată în baza unui contract de munca la aceeaşi firma încă din 2002, femeia se ştia cu toate plațile la zi. Dupa un drum la ANAF a aflat ca somația se referă la un apartament pe care îl vânduse în 2011, iar pentru suma primita atunci, ea nu plătise eventuale contribuții la Asigurările de Sănătate.
„Eu având parte numai de activităţi dependente, fiind anagajată cu contract individual de muncă în cadrul unei companii care evident plăteşte pentru mine CASS la bugetul de stat. În acest caz impunerea unui CASS din venituri independente nu se susține pentru că presupune o dublă impozitare, ceea ce în România nu este posibil”, afirmă Anca Paraschivoiu.
Şi totuşi CAS Ilfov transmisese către ANAF cererea de executare silită pentru presupusele datorii în baza unei decizii de impunere din 2014. Adică la 3 ani după vânzarea apartamentului.
„Eu acea decizie de impunere nu am primit-o niciodată. Probabil că nu m-a găsit acasă sau nu a fost trimisă. Nu aş putea spune exact ce s-a întâmplat”, adaugă Anca Paraschivoiu.
La solicitarea Digi24, reprezentanţii casei de asigurări au venit cu o explicaţie: la data vânzării aparatemntului, tânăra de 38 de ani nu apărea ca asigurată în sistemul asigurărilor sociale. Mai mult, în sistem nu apare ca fiind asigurată din mai 2008 până în martie anul acesta.
Iar vina pentru această situaţie ar fi a angajatorului care nu ar fi completat şi nu ar fi transmis către casa de asigurări formularul 112 care atestă plata contribuţiilor pentru salariaţii săi.
Angajatorul, însă, i-a pus tinerei la dispoziţie formularele completate şi trimise atât în 2011 cât şi pe întreaga perioadă de angajare către CAS Ilfov prin care dovedeşte plăţile.
Astfel că după zile întregi de umblat de la o instituţie la alta, tânăra ar putea să îşi obţină dreptatea. În baza dovezilor de la angajator, CAS Ilfov spune că a dat o hotărâre prin care anulează decizia de impunere anterioară. Pentru nervii şi timpul pierdut, nu plăteşte în schimb nimeni.