În caz contrar debitorul poate formula o contestaţie.
Nu doar conturile pot fi blocate, ci şi alte venituri obţinute de debitor, însa doar în anumite limite. Altele însă nu pot fi blocate pentru nicio datorie.
Cu alte cuvinte, dacă un client nu îşi achită o rată la un credit contractat, atunci banca poate să îl execute silit şi să îi pună poprire pe conturi.
Mădălina Pascu, avocat în cadrul forumului AvocatNet.ro spune că împrumutaţii trebuie să verifice atunci când se găsesc în faza de executare silită dacă au primit o scrisoare privind declararea scadenţei anticipate a creditului.
Potrivit Codului de procedură civilă, poprirea se înfiinţează, la cererea băncii, de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel unde îşi are domiciliul sau sediul împrumutatul/clientul ori terţul poprit.
Dacă poprirea se înfiinţează asupra unor conturi bancare, atunci competenţa aparţine executorului judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel de la domiciliul sau sediul clientului ori, după caz, de la sediul principal sau, după caz, de la sediile secundare ale băncii unde clientul şi-a deschis contul.
Dacă debitorul are mai multe conturi deschise, atunci competenţa pentru înfiinţarea popririi asupra tuturor conturilor aparţine executorului judecătoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.
Pot fi urmărite silit prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare, alte bunuri mobile incorporale urmăribile – din care fac parte drepturile de proprietate intelectuală sau drepturile de proprietate industrială, drepturile de creanţă etc.
Despre etapele popririi, veniturile vizate şi cele care nu pot fi poprite AICI