Noul Cod Silvic sperie vânzătorii. Preţul lemnului a crescut cu 30-40% în judeţul Bihor
Data publicării:
Chiar dacă nu a intrat încă în vigoare, noul Cod Silvic, care ar putea fi discutat în şedinţa de Guvern de miercuri, produce deja efecte în judeţul Bihor. Vânzarea lemnelor de foc este blocată în acest moment de micile firme de exploatare, de teama amenzilor şi a controalelor care s-au înmulţit în ultima perioadă. Din această cauză, preţul lemnului rămas pe piaţă a crescut cu peste 30%.
Noul Cod Silvic şi-a propus să stopeze tăierile ilegale de păduri prin sancţiuni înăsprite şi controale mai severe. El loveşte însă şi consumatorii, care acum se văd în situaţia de a nu mai avea de unde să cumpere lemn de foc pentru iarna care bate la uşă.
În acest moment, nimeni nu mai taie nimic, marfa care ajunge în pieţe este insuficientă, iar preţurile au crescut cu 30-40%, de la o săptămână la alta. Astfel, dacă o maşină de lemne se vindea cu 900 de lei în urmă cu o săptămână, preţul a sărit acum de 1200 de lei.
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, iniţiatorul noului Cod Silvic, a mers personal în inspecţie în urmă cu două săptămâni într-una din pădurile din Bihor afectate de tăieri ilegale. Conform estimărilor Curţii de Conturi, în perioada 1990-2012, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier de stat şi privat din România acoperă o suprafaţă de peste 360.000 de hectare, iar prejudiciul total estimat depăşeşte 6 miliarde de euro.