Cei mai mulţi IT-işti au proiecte independente şi colaborează cu diverse firme ca persoane fizice autorizate. Dacă noul Cod Fiscal va intra în vigoare, atunci vor fi obligaţi să plătească 10,5% din venituri pentru fondul de pensii.
Cei care lucrează în domeniu sunt scutiţi, în prezent, de impozitul pe venit. Acest lucru i-a atras acasă pe românii care, fie au studiat, fie au lucrat dincolo de graniţe.
Horaţiu este un exemplu. A învăţat în Marea Britanie, dar a revenit în ţară în urmă cu patru ani. Introducerea noului impozit îl pune acum pe gânduri. „Evident că contează, e un factor destul de important în deciziile pe care le iei când te întorci sau vrei să te duci să vezi cum este piaţa din România, din punct de vedere al facilităţilor şi ofertei financiare care ţi se face”, spune acesta.
Facilităţile oferite până acum angajaţilor din industria IT au contat greu în dezvoltarea domeniului şi i-au convins pe mulţi specialiştii străini să vină să lucreze în România.
Deocamdată, preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal, dar guvernul caută metode de a adopta legea fie prin ordonanţe de urgenţă, fie prin asumarea răspunderii.