Povestea lui Gheorghe Bratu începe în 2013, când şi-a pierdut vechiul buletin. S-a dus la Evidenţa Populaţiei, în comuna natală, iar o funcţionară de-acolo a găsit o neregulă în acte, aşa că i-a schimbat Codul Numeric Personal.
„În CNP figura născut pe data de 10, iar după verificări în registrul de naștere, născut pe data de 7”, a explicat Anişoara Drăgoi, șefa serviciului pentru evidența populației din comuna Săhăteni.
Greşeala făcută în urmă cu aproape 50 de ani în certificatul lui de naştere s-a răsfrânt acum asupra vieţii bărbatului.
De curând, bărbatul a vrut să-i doneze un rinichi soţiei, care are insuficienţă renală. La Casa de Asigurări de Sănătate a avut o surpriză neplăcută.
„Unde merg, mă lovesc de o barieră. Vechimea - am cartea de muncă acasă - să sperăm că se cumulează. Dar la Casa de Sănătate, ca și contribuabil m-au găsit doar din 2013, de când e noul CNP”, spune Gheorghe Bratu.
„Modificându-se CNP-ul, a întâmpinat fel de fel de greutăți, în primul rând la Casa de Sănătate, unde are, v-am spus, probleme cu soția. La bănci, pe unde are conturile deschise”, spune Valeriu Vişoiu, primarul comunei Săhăteni.
După nenumărate drumuri, bărbatul a aflat până la urmă ce are de făcut.
„Acest angajat nu își pierde vechimea în muncă și, totodată, veniturile pe care angajatorul i le-a declarat în toată această perioadă de activitate. Situația se poate rezolva de către serviciul de evidență informatizată a persoanei, instituția care a generat noul CNP”, a explicat Constantin Ionuț, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Buzău.
Buzoianul mai trebuie să plătească acum şase lei pentru o adeverinţă de la Primăria Săhăteni, cu care va merge la toate instituţiile. Pe baza acelui act, vor fi făcute toate modificările necesare.