NOI REGULI. Condiţii mult mai drastice pentru obţinerea permisului auto

Data publicării:
masini trafic politie rutier FB

 

OUG 41/2016, care conţine prevederi menite să simplifice procedurile administrative existente, modifică astfel Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată.

Potrivit noilor articole, examenul auto se va desfăşura după noi reguli: proba teoretică a acestuia va fi înregistrată video, iar cea practică va fi înregistrată audio şi video.

Măsurile au fost luate de Guvern pentru a reduce riscurile de corupţie în obţinerea permisului auto.

La articolul 23, după alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alineatele (9-1)-(9-4), cu următorul cuprins:

"(9-1) Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice.

(9-2) Prin excepţie de la prevederile alin. (9-1), nu se înregistrează audio sau video proba practică susţinută pentru categoriile AM, A1, A2 şi A.

(9-3) Sistemele tehnice de monitorizare prevăzute la alin. (1) se asigură de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere.

(9-4) Procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează şi stochează înregistrările prevăzute la alin. (9-1), precum şi măsurile pentru protejarea acestora şi a datelor cu caracter personal se stabilesc, în condiţiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne."

Prevederile art. 23 alin. (9-1)-(9-4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată intră în vigoare în termen de 1 an de la data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă 41.

Totodată, certificatul de cazier judiciar, document ce trebuie ataşat dosarului de înscriere la şcoala de şoferi, va fi eliberat de poliţişti fără a mai fi necesară plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetăţenii erau nevoiţi să facă un drum în plus la oficiul poştal. De altfel, scutirea de taxa extrajudiciară de timbru la eliberarea cazierului judiciar se regăseşte acum în Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, document modificat în acest sens prin OUG nr. 41/2016.

Noi prevederi ale Legii 117/1999 arată că sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru mai multe proceduri, printre care examinarea, în vederea obţinerii permisului de conducere auto, a următoarelor categorii de persoane:

- persoanele cu handicap fizic, pentru obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B şi B1, adaptate infirmităţii lor;

- membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditaţi în România, pe bază de reciprocitate.

Taxele pentru examenul auto, plătite mai uşor

Totodată, cei care trec examenul auto vor putea de-acum să plătească taxa pentru eliberarea permisului de conducere şi online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar către contul deschis de fiecare prefectură din ţară. Pe lângă aceste două noi modalităţi, viitorii şoferi vor putea plăti în continuare şi prin intermediul variantelor clasice, respectiv numerar sau mandat poştal.

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ citat, au fost extinse modalităţile de plată a taxelor pentru eliberarea pașapoartelor și a permiselor de conducere, astfel că aceste taxe pot fi fi achitate acum prin patru moduri:

  • Internet Banking;

  • virament bancar;

  • mandat poștal;

  • numerar.

Cele mai importante solicitări transmise pe platforma maisimplu.gov, care a adunat sesizările cetăţenilor, în scopul punerii la punct a unei legislaţii pentru reducerea birocraţiei:

"Cozi infernale la permise şi taloane auto, dacă ai uitat o hârtie, o iei de la capăt. Multe acte solicitate."

"Vrem să putem plăti online toate taxele pentru care suntem trimişi ba la CEC ,ba la Poştă Română,ba la nu s ce caserie pentru taxe locale……….de asemenea verificarea confirmării plăţii ….stăm la coadă să plătim în contul unei autorităţi la poştă CEC….etc apoi trebuie să ducem fizic hârtia care face dovadă plăţii la sediul autorităţii care pecepe taxa…alt drum altă coadă…..avem CNP toţi…..conturi bancare…vreau să mă aşez la un calculator….să plătesc în 5 minute….şi să uit"

"În secolul în care ne aflăm, este complet redundant să avem 3 bucăţi de plastic în portofel, în condiţiile în care pe un singur card (universal) ar putea fi stocate toate aceste informaţii, iar organele îndreptăţite să le poată accesa în conformitate cu ce au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea".

"Şcoala de şoferi poţi să o urmezi oriunde pe teritoriul României indiferent unde ai domiciliul. Dacă vrei să susţii examenul pentru permis trebuie să susţii examenl teoretic- sala- la Călăraşi şi proba practică -traseul- fie la Călăraşi, fie la Olteniţa. Menţionez că sunt din Olteniţa, jud. Călăraşi.
Solicitarea mea este următoarea: să poţi urmă şcoală de şoferi şi să poţi susţine examenul pentru permis (proba teoretică şi traseu) oriunde în România.
Mi se pare o aberaţie să fii condiţionat de domiciliu având în vedere că în toată România codul rutier este acelaşi şi probele de traseu se desfăşoară după acelaşi tipar.
Diferenţa o face atitudinea poliţiştilor faţă de candidaţi. Aceasta, de cele mai multe ori, lasă de dorit".

"Permisul de conducere este un act care atestă unele abilităţi, în cazul acesta abilitată de a conduce un autovehicul.

1. De ce este necesară înscrierea domiciliului pe acest act? Acest lucru duce la nonsensul că în momentul în care te muţi (schimbi domiciliul) permisul de fapt nu mai e valabil. De ce? Nu mai ştie persoană respectivă să conducă dacă s-a mutat?

2. De ce permisul are termen de valabilitate şi trebuie iar analize medicale? Răspunsul dvs va fi sigur: pentru că poate între timp nu mai există capacitatea fizică a persoanei de a conduce. Ei bine, acesta este un caz tipic de substituire a responsabilităţii. Responsabilitatea de a anunţă poliţia că o persoană nu este capabilă să conducă un vehicul este a MEDICULUI DE FAMILIE, nu e treaba poliţiei.

Vă spun absolut sigur pentru că am permis de conducere german că permisul este eliberat „pe viaţă”, şi nu scrie nici domiciliul pe el."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...