Zece noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria au fost deschise în acest weekend. Ele sunt în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare şi vor funcţiona deocamdată doar o zi pe săptămână, sâmbăta sau duminica.
Deşi erau gata încă de acum cinci ani, drumurile de acces în ţara vecină erau blocate, pentru că România nu este membră a spaţiului Schengen.
Trecerea se va putea face pe jos sau cu autovehicule de până la 3,5 tone.
Dialog polițist-șofer (Toboliu, jud. Bihor):
Polițist: Bună ziua!
Șofer: Bună ziua! Eu sunt primul?
Polițist: Da, da. Singur, domnule?
Opt din cele zece puncte noi trecere a frontierei din vestul ţării vor fi deschise sâmbăta, două duminica.
„Reprezintă cea mai mare realizare pe care am făcut-o în ultimii 50-60 de ani. Cei de la Körösnagyharsány și din localitățile din zona de lângă frontieră erau mai legați de Oradea ca de orice alt oraș de la ei din Ungaria”, spune Pavel Maier, primarul comunei Toboliu.
„Consider că după deschiderea graniței atât viața, cât și comportamentul oamenilor din Körösnagyharsány se vor schimba. Distanța scurtă față de Oradea oferă posibilitatea de a crea legături culturale și economice”, arată Mate Pal, primarul localității Körösnagyharsány.
Cele zece legături rutiere transfrontaliere au fost construite cu finanțare europeană încă din 2012. Pentru că România nu a intrat în Schengen, şoselele nu puteau fi folosite, iar pentru a trece în ţara vecină localnicii de pe graniţă făceau un ocol de zeci de kilometri.
„Avem o căsuță aici, ne-am cumpărat-o în 2007 și trebuia să mergem prin Borș, vă dați seama”, spune o femeie.
„Fiind născut în Oradea, merg frecvent acolo și ar însemna un mare ajutor să nu mai ocolim 20-30 de kilometri”, explică un tânăr, care acum locuiește în Körösnagyharsány.
„Așteptăm de opt ani, pentru că mi-am luat aici o casă, în Körösnagyharsány, și când am luat-o, ni s-a promis atunci că se va deschide frontiera”, spune un localnic din Bihor.
Cele zece noi puncte de trecere a frontierei din vestul ţării vor întări şi relaţiile economice dintre cele două zone.
Din cele patru puncte de trecere a frontierei ocazionale din județul Arad, trei au fost deschise sâmbătă timp de opt ore.
„O bucurie mare, bucurie, mare, copiii stau dincolo, la Dombegyhaz, și asta am asteptat de mult timp, de mult, mult, mult timp, de șapte ani tot au zis că deschide, deschide, abia am așteptat să vin”, spune o femeie.
Decizia de a deschide ocazional punctele de frontieră a fost luată de autoritățile locale, cu acordul guvernelor din România și Ungaria.
Punctele de trecere a frontierei vor fi monitorizate până în iunie. Ulterior, în funcție de trafic, se va decide dacă acestea vor fi închise sau vor fi deschise pentru mai multe zile pe săptămână.
Cele 10 puncte de frontieră vor funcționa la: Variașu Mic, Grăniceri și Iermata Neagră (Arad), Voivozi, Roșiori și Cheresig (Bihor), Bercu, Horea (Satu Mare). Acestea vor fi deschise sâmbăta.
Duminica, în schimb, vor fi deschise granițele de la Nădlac III, din județul Arad, și de la Peleș, din Satu Mare.
Deschise duminica între 10-18
Nădlac 3 - Csanadpalota
Peleş - Zajta
Deschise sâmbăta între 10-18
Bercu - Garbolc
Horea - Omboly
Variaşu Mic - Dombegyhaza
Grăniceri -Elek
Cheresig - Körösnagyharsány
Iarmata Neagră - Dénesmajor
Roşiori - Pocsaj
Voivozi - Bagamer.