Dintr-o factură de 100 de lei la curentul electric, doar un sfert reprezintă energia propriu-zisă. Restul sunt taxe, accize şi TVA.
Certificatele verzi şi taxa pe cogenerare sunt bani pe care consumatorii îi dau producătorilor de energie electrică pentru investiţile pe care aceştia le-au făcut. Autorităţile au descoperit însă că aceste companii au cerut anul trecut mai mulţi bani decât au investit de fapt.
Deşi factura ar trebui să scadă cu aproximativ două procente din acest motiv, reducerea nu va exista. Românii vor plăti la fel ca până acum deoarece scăderea este anulată de scumpirea ce trebuia aplicată, după ce Guvernul a pus taxa pe stâlp.
„Autoritatea a stabilit că bonusul de cogenerare a fost prea mare, a fost o supracompensare, şi astfel acest bonus de la 1 iulie se scade din factură, ceea ce anulează creşterea pentru impozitul pe construcţii speciale”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.
Trăgând linie şi calculând, consumatorii nu vor plăti mai mult, însă primesc încă o dovadă că facturile lor sunt la mâna companiilor energetice. În plus, autorităţile dau dreptate celor care se plâng că plătesc prea mult faţă de cât consumă.
Nicolae Havrileţ a spus că ANRE a făcut anul trecut 1.300 de controale, în 80 – 90% din cazuri problemele semnalate de consumatori dovedindu-se a fi reale.
În urma controalelor la companiile care distribuie energie electrică, ANRE a dat amenzi de 7 milioane lei anul trecut. Cele mai multe au fost date companiei ENEL pentru că această companie are şi cele mai multe plângeri, spune şeful ANRE.