12 localități din județul Argeș sunt sub supraveghere și în prag de carantină. Printe ele se numără chiar municipiul Pitești, dar și Mioveni, unde se află fabrica Dacia. Prefectul de Argeș, Emanuel Soare, a vorbit despre această situație, miercuri seara, la „Jurnalul de Seară”.
„Din păcate, există această imagine la nivelul întregului județ, de persoane care nu doresc sau nu respectă sau nu înțeleg gravitatea acestui virus. Când se fac controalele, de exemplu oprim un autobuz, un mijloc de transport de tip maxi-taxi, oamenii văd echipa de control, pun măștile, după ce pleacă echipa, au tendința de a le da jos. S-au introdus pensiile la bancomat, de exemplu. Oamenii au venit, s-au bulucit, nu au vrut să respecte măsurile. Am trimis echipe, oamenii au înțeles, s-au respectat. Dar există această tendință de a păstra măsurile, de tipul măști, distanță socială, doar în prezența controalelor. După aceea, există această tendință de a nu se respecta”, a explicat prefectul la Digi24.
„Avem o listă scurtă de localități care îndeplinesc acest criteriu, al numărului minim per mia de locuitori. Alături de acest indicator, mai sunt alți șapte indicatori în ordinul de ministru, ei trebuie corelați și dacă localitatea nu satisface criteriile acestea, nu se mai pune problema izolării și a carantinei”, a explicat prefectul Emanuel Soare.
El a spus că în județul Argeș e răspândire comunitară, cu 102 localități afectate, dintre care 90 au câte un caz-două-trei active, iar ideea de carantinare totală ar fi dificil de pus în practică. De aceea, fiecare caz în parte trebuie analizat, mai ales că pe listă există și trei orașe.
„În perioada următoare, alături de niște restricții suplimentare aprobate la nivelul județului Argeș, vom proceda la verificări la sânge ale acestor măsuri. Am mobilizat și am dispus ca toți primarii din toate localitățile să-și asume responsabilitatea de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență și să se asigure că se respectă la sânge regulile. Vom aplica măsurile de prevenire în această perioadă, vom verifica, vom sancționa și dacă vom vedea că nu se respectă măsurile, vom aplica toate prevederile legale”, a promis Emanuel Soare.
Unul dintre indicatorii avuți în vedere este măsura în care populația respectă măsurile. Dacă vom constata că nu, atunci da, vom aplica măsurile legale, a insistat prefectul. Termenul este sfârșitul acestei săptămâni.
Prefectul spune că a lansat un apel de „toleranță zero” față de nerespectarea măsurilor. „Încercăm să conștientizăm oamenii că s-a terminat și din acest moment, cine nu respectă regulile va trebui să suporte consecințele, măsura cea mai dură fiind carantinarea”, a avertizat Emanuel Soare.
Ce se întâmplă la uzina Dacia, dacă Mioveni e pus în carantină?
Întrebat despre posibilitatea ca Mioveni, orașul în care funcționează uzina Dacia, să intre în carantină, prefectul a spus: „Dacă vom constata că autoritățile locale nu se vor implica și nu vor verifica respectarea măsurilor de către toți cetățenii, da, vom fi nevoiți ca de săptămâna viitoare să analizăm aceste condiții și, sigur, să luăm în calcul această măsură, una dură”.
Prefectul a mai spus că la începutul lunii august, uzina Dacia va intra în remont (perioadă de concedii, în care activitatea este redusă - n.r.) și activitatea ei nu va fi foarte afectată de o eventuală carantinare a orașului Mioveni.
„Nu dorim să aplicăm măsura carantinării și izolării, pentru că doar aceste măsuri în sine nu sunt eficiente. Scopul nostru în gestionarea pandemiei este să convingem oamenii să respecte regulile, pentru că altfel, dacă doar îi izolăm la domiciliu, dar ei nu înțeleg să adopte aceste comportamente preventive, nu vom face nimic. Peste două săptămâni o vom lua de la capăt”, a explicat prefectul de Argeș.
Editor: Luana Păvălucă