Potrivit proiectului legislativ, un părinte care avea un salariu de două mii de lei înainte de naştererea copilului, poate primi 2.850 de lei dacă se întoarce mai devreme la muncă. El va primi stimulentul de 850 de lei până când copilul va împlini vârsta de doi ani.
„Guvernul nu ar trebui să aibă nimic împotrivă, nimeni nu pierde, nu este niciun efort bugetar. În caz contrar, rămănând legea acum în vigoare, toată lumea, toţi părinţii, rămân doi ani de zile, pentru că este un stimulent, este o lege foarte bună acum. Dar poate fi şi mai bună”, spune Alexandru Cordoş, senator PSD.
Asociaţia Mame pentru Mame ar susţine proiectul, dar crede că este o promisiune de campanie, fără şanse de reuşită.
„Mă tem însă că domnul senator e un pic întârziat la petrecerea asta, în sensul în care s-a discutat aproape un an de zile calupul acesta legislativ privind indemnizaţia şi tare mă tem că este o iniţiativă de interes electoral. Ştim că au fost probleme la nivelul Ministerului Muncii şi în ceea ce priveşte măsura de implementare a legii promulgate de preşedintele Iohannis, pentru că dânşii susţineau că nu există fonduri pentru a susţine această modificare legislativă”, a declarat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.
Nici cei de la PNL nu văd cu ochi buni proiectul senatorului PSD.
„Este o aberaţie, pentru că avem o legislaţie destul de bună la ora actuală, bine ar fi să dai cât mai mult, dar având în vedere situaţia economică şi bugetul, cred că actuala lege satisface nevoile mamelor”, este de părere deputatul Iulian Vladu.
Proiectul senatorului a fost depus la scurt timp după ce Parlamentul a modificat legislaţia privind indemnizaţia pentru mame. Noua lege, care va intra în vigoare de la 1 iulie, prevede că părinţii pot sta acasă doi ani cu o indemnizaţie de 85% din salariu, indiferent de cât câştigă. Practic, se elimină pragul de 3.400 de lei pentru cei care aleg să stea acasă un an şi pragul de 1.200 de lei pentru cei care optează pentru concediul de doi ani.