Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor. Sute de angajați din muzee și biblioteci au ieșit în stradă în fața Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
Protest al angajaților din muzee.
Protest al angajaților din muzee. Foto: INQUAM Photos/ Ruxandra Nitescu

Noaptea Muzeelor s-a transformat, în acest an, în noaptea protestelor. Sute de muzeografi din țară au ieșit în stradă în Piața Victoriei din Capitală. Sunt nemulțumiți de salarii și, în loc să-și primească acum vizitatorii în muzeele din orașele lor, au decis să iasă în stradă în fața Guvernului. Unele dintre cele mai mari muzee rămân închise în această noapte.

Angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România participă, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei, la un protest împotriva „tratamentului discriminatoriu” la care spun că au fost supuşi.

Această parte a culturii române, ce administrează peste 95% din bunurile încadrate în patrimoniul cultural naţional şi care reprezintă cel mai eficient şi vizibil ambasador cultural al României, datorită limbajului universal al patrimoniului cultural, refuză să mai fie privită ca o Cenuşăreasă a sistemului cultural românesc”, a transmis Federaţia „CulturMedia”.

Participanţii la miting poartă tricouri pe care stă scris „Cultura contează” sau „Voluntar - Ion Marcel Ciolacu”, ori pancarte cu numele muzeelor din Capitală sau din ţară ai căror angajaţi iau parte la protest, sau cu lozinci precum „Muzeele contează”, „Mama lor”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Noapte în Muzeele din România", „Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învăţământ 7.151 lei”.

Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” - CNS Cartel Alfa, protestul, intitulat „Noapte în Muzeele din România”, a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii. Aici, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

Textul a fost şi cel pe care l-au spus şi presei în nenumărate rânduri: 'noi am făcut tot ce ţinea de noi, ne-am zbătut, dar mai trebuie decizie politică'. Deci s-a aruncat pisica în curtea prim-ministrului de fapt”, a spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”, Decebal Vleja.

El a arătat că la Ministerul Culturii au fost prezenţi aproximativ 300 de protestatari, estimând că în faţa Guvernului numărul acestora va creşte, „deoarece din ţară vor mai veni colegi”.

Îl aşteptăm pe premierul Marcel Ciolacu. A zis că se grăbeşte”, a adăugat Vleja.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural au anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Ei cer creșterea salariilor cu 20%, așa cum s-a întâmplat în cazul muzeelor și bibliotecilor din subordinea Ministerului Educației.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri