„Trăim în secolul în care cariera e pe prim plan”, spune o tânără. Iar cu acest gând pornesc în viață cele mai multe dintre tinerele românce. Este unul dintre motivele pentru care natalitatea este în continuă scădere în România, în ultimul sfert de secol. Statisticile arată că dacă la începutul anilor 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi media s-a înjumătăţit.
„Nici nu voiam să facem pentru că nu aveam casă, stăteam cu chirie... Eu am colegi foarte tineri, lucrez la teatru, care de 19, 20 de ani, 22, 24 şi nu vor să se căsătorească”, spune o mamă.
Iar o altă femeie este de părere că „în ţara aceasta copiii nu mai au niciun viitor. Toţi caută să plece unde e mai bine şi uitaţi, se plimbă cu mine prin Bucureşti, concediul nu ni l-am putut face pentru că astea sunt condiţiile.”
Darie Cristea, sociolog: „Începem să ne dorim să trăim şi să ne ducem viaţa la fel ca în orice alt stat european şi occidental. Să nu uităm că avem din ce în ce mai mult tentaţia asta a carierei şi printre femei.”
Tendinţa este aceeaşi la nivel global. Rolul femeii în societatea de astăzi este însă altul.
„La începutul sec XX, la nivelul României valoarea indicatorului era de 5,9 copii la o femeie în perioada fertilă. Acest indicator a scăzut substanţial pe parcursul secolului XX. În anul 1990, valoarea indicatorului era 2,2, dar alarmant este că în 2014 la nivelul României indicatorul era egal cu 1,4”, explică Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Național de Statistică.
Aceste cifre se traduc printr-o scădere a populaţiei. În acelaşi timp se conturează şi o problemă socială - natalitatea este în creştere doar în comunităţile sărace.
Cătălin Crâstoveanu, şeful Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul de copii „Marie Curie” din Bucureşti, spune că în familiile sărace „există o rată mare a prematurităţii, unde nu există cultură medicală, unde viitoarele mame nu merg la medic, sau merg la medic atunci când află că trebuie să nască.”
Aceşti copii reprezintă o provocare pentru medici. Puţini dintre ei reuşesc însă să supraviețuiască.
„Rămânem destul de în urmă, mortalitatea este de aproape trei ori mai mare decât media europeană”, mai adaugă medicul Cătălin Crâstoveanu.
Cea mai ridicată rată a natalităţii a fost înregistrată anul trecut în centrul ţării, iar cea mai scăzută în Oltenia.