Ilie Beudean este muncitor calificat în anveloparea clădirilor. S-a angajat la o firmă de construcţii din Bucureşti, după ce a urmat un curs de formare profesională timp de cinci luni. „Am montat colţari picurători pentru preluarea apei, să nu stropească ferestrele, am montat batistuţe împotriva fisurilor faţadei şi urmează colţar vertical de aluminiu”, explică acesta.
Ramona Veleanu, directorul Casei de Meserii a Constructorilor spune că „un muncitor calificat ştie care sunt etapele în care trebuie să monteze un termosistem, ce fel de materiale trebuie să folosească, ştie toate materialele, cum trebuie să le pună şi mai ales de ce. Diferenţa între un muncitor calificat şi între un muncitor necalificat, chiar dacă aşa cum se spune a furat meseria, este dată de cunoştinţele pe care muncitorul calificat le dobândeşte în cadrul programului de formare profesională.”
Angajatorii spun că această diferenţă se vede imediat în calitatea lucrărilor.
În această perioadă, este mare nevoie de forţă de muncă pe şantiere. În topul ofertelor sunt posturi pentru construcții de clădiri, drumuri şi instalaţii electrice.
Referitor la domeniul construcțiilor, Corina Diaconu, specialist în resurse umane afirmă că este „un sector destul de căutat, este la mare căutare pentru că este sezonul specific, se caută atât muncitori calficaţi, cât şi muncitori necalificaţi. Este nevoie de electricieni, de zidari, de motostivuitorişti, de sudori.”
Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în Bucureşti, Cluj şi Arad. La nivel naţional, pentru al treilea an consecutiv, angajatorii se plâng că nu găsesc meseriaşi calificaţi şi ingineri.
Locuri disponibile în domeniul construcţiilor
Costrucţii de clădiri - 1.253: Calificaţi - 1019 și Necalificaţi - 234
Construcţii de drumuri şi străzi - 178: Calificaţi - 142 și Necalificaţi - 36
Lucrări de instalaţii electrice - 129: Calificaţi - 110 și Necalificaţi - 19