200 de joburi pe vase de croazieră sunt scoase la bătaie în Iași. Se caută în special ospătari şi bucătari. Angajatorii străini spun că preferă subalterni români, pentru că sunt mai harnici şi mai serioşi. Un avantaj pentru candidaţii lipsiţi de experienţă: angajatorii oferă şi pregătire.
„De principiu căutăm tineri entuziaști care doresc să călătorească și să câștige un ban în același timp. Limba engleză este eliminatorie, trebuie să o vorbească conversațional”, spune Carmen Szasz, reprezentanta unei companii.
Contractele de angajare pot fi pe o perioadă de șase sau opt luni. Salariile pornesc de la 1200 de dolari și pot ajunge până la 2500. Angajații primesc gratuit și trei mese pe zi.
La Cluj-Napoca, angajatorii străini le oferă românilor de lucru în domeniul medical.
Cristina Belea are 26 de ani şi este studentă în anul VI la Facultatea de Medicină a Universității Transilvania din Braşov. Tânăra ar vrea să facă o specializare în străinătate.
„Motivele sunt mai multe. Unul dintre ele ar fi oportunităţile financiare. Acolo tehnica din spitale este mai avansată, sunt multe alte oportunităţi de a învăţa lucruri noi, la care aici nu am avea acces”, spune ea.
„Compania noastră, de principiu, este interesată de asistenţi medicali. Îi plasăm pe tot teritoriul Marii Britanii, inclusiv în azile şi în spitale, depinde de experienţă. Pentru azile, sunt plătite la oră, între 12,5 şi 16 lire pe oră chiar”, spune Monica Bucur, recrutor pentru o companie din Marea Britanie.
Pentru medicii şi asistentele care ar dori să lucreze în străinătate, dar se tem de bariera lingvistică, angajatorii oferă şi cursuri de limbi străine. Iar salariile pot ajunge şi la 4500 de euro pe lună.