Modificarea legii antifumat, respinsă de senatori

Data actualizării: Data publicării:
Tigara tigari fumat GettyImages-476551316-2

Comisia de sănătate din Senat a respins modificările propuse pentru legea antifumat de deputatul Daniel Fenechiu. Deputatul a adus trei amendamente legii: redenumirea spațiului public închis, posibilitatea amenajării unor spații special destinate fumătorilor și dreptul fumătorilor de a se reuni în asociații și de închiria spații pentru a fuma. 

Proiect de lege care modifică legea antifumat și în Camera Deputaților

Modificările aduse legii antifumat au fost respinse de Comisia de Sănătate din Senat, însă la Camera Deputaților mai există un proiect de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun, care conține mai multe amendamentele la Legea antifumat. Acest al doilea proiect a trecut de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional. 

Conform acestor amendamente, spațiul închis va fi definit ca orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, cu excepția spațiilor cu destinație locativă. Spațiul închis de la locul de muncă este orice spațiu care are acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, aflat într-un loc de muncă.

În Legea 15/2016 de modificare și completare a Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, spațiul închis este definit ca un spațiu cu acoperiș și cel puțin doi pereți.

Alte amendamente prevăd că fumatul este permis în spații separate, complet izolate și inscripționate special pentru această destinație, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop.

De asemenea, vor fi exceptate de la interzicerea fumatului, pe lângă celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță, și spațiile special amenajate destinate exclusiv pacienților din spitalele de psihiatrie.

Proiect de lege al Guvernului stabilește condițiile pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a celor conexe, în scopul preluării în legislația națională a reglementărilor europene și internaționale promovate pentru reducerea consumului de tutun.Legea 15/2016 care interzice fumatul în spații închise a intrat în vigoare în 17 martie.

Apel pentru păstrarea legii antifumat în forma intactă

Ministrul Sănătăţii  a făcut un apel către parlamentari pentru a păstra legea antifumat în forma în care este acum. 

„Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacată şi în Parlament! I s-au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, inclusiv a copiilor şi adolescenţilor. Aceste amendamente permit, în realitate, să se fumeze în orice spaţiu. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată. Ar deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc şi pe care nu cred că ni-l dorim", a spus ministrul Sănătăţii.

Tot ministrul a afirmat că românii nu cer modificarea actualei forme a legii care trimite fumătorii în spaţii deschise şi departe de copii. 

„Unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 10 şI 16 ani, adică în jur de 200.000 de copii au fumat o dată în ultimele 30 de zile. Dacă o parte dintre ei vor deveni fumători este şi vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea antifumat”, a spus Vlad Voiculescu. 

De asemenea, un sondaj recent arată că 60 % dintre fumătorii adulţi nu vor ca regulile să fie îmblânzite. 

Anual, 42.000 de români sunt ucişi de bolile provocate de fumat. Iar statul a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru tratamentul a două milioane de pacienţi fumători.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri