Discuţii aprinse în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor. Ministrul Dragoş Pîslaru a dat explicaţii despre ordonanţa prin care doar o parte din bugetari au avut salariile mărite. Actul stă la baza grevei din spitale. Motiv pentru care principalul interlocutor al ministrului a fost Marius Sepi, prim-vicepreşedintele SANITAS. Alţi lideri sindicali nu s-au arătat chiar foarte interesaţi de explicaţiile lui Dragoş Pîslaru. Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a stat minute în şir cu ochii închişi.
Marius Sepi, prim-vicepreşedintele SANITAS: „23.000 de angajaţi, personal tehnic administrativ, au fost excluşi din ordonanta 20. 1.800 de funcţionari publici din direcţiile de sănătate publică, excluşi din ordonanţa 20. 1.500 de colegi de-ai noştri din creşe şi grădiniţe, excluşi din ordonanţa 20. În preambulul acestei ordonanţe spune foarte clar: această ordonanţă ar fi trebuit să repare inechităţile. Să ne răspundă cineva cum s-au rezolvat inechităţile în condiţiile în care grosul personalului din sănătate... Asistenţii medicali, în acest moment sunt diferenţe între salarizarea lor, au ajuns până la 800 de lei cu aceeaşi pregătire iar diferenţa dintre clinic şi neclinic ajunge până la 1.200 lei.”
Dragoş Pâslaru, ministrul Muncii: „Prima cifră 23.000 de oameni din personal administrativ TESA. Da. Acest personal administrativ care este în familia ocupaţională funcţii comune nu a putut fi inclus în ordonaţa de urgenţă pentru că discutăm de funcţii comune pe tot spectrul administraţiei. Un contabil sau un economist în sănătate, se regăseşte unul şi în educaţie şi în alte părţi ale administraţiei publice. Dacă creşteam pentru personalul TESA din sănătate, i-am fi discriminat automat pe toţi ceilalţi. 1.800 de oameni la DSP-uri. DSP este parte a administraţiei publice. În momentul în care DSP-urile primeau o salarizare mai mare decât toate celelalte deconcentrate, era discriminare. Şi mă opresc. Zona de creşe şi grădiniţe, aici era o problemă de legislaţie specifică între Educaţie şi Sănătate şi sunt de acord că ar fi trebuit să fie vizată.”
Preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD) şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, au avut un schimb dur de replici în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de muncă şi buget-finanţe pe marginea proiectului de lege de adoptare a OUG 20/2016, transmite News.ro.
Dragoş Pîslaru a afirmat că există impedimente de ordin legal privind modificarea substanţială a OUG 20/2016 privind salarizarea în sectorul sanitar, întrucât trebuie luat în calcul impactul bugetar şi faptul că nu se pot promova acte normative privind cheltuielile de personal din sectorul public cu 180 de zile înaintea expirării mandatului Guvernului.
„Dumneavoastră aţi dat ordonanţa şi nu a fost în cea mai fericită formă. Faptul că noi vrem să o perfectăm astăzi cu un impact bugetar chiar şi de un leu nu face decât să facă mai bună ordonanţa dumneavoastră”, a replicat Adrian Solomon (PSD), preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor. Acesta l-a întrebat pe ministru care sunt sumele care se virează de la bugetul de stat către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Pîslaru precizând că este vorba de 2,2-2,3 miliarde de lei. „În acest moment, cheltuielile din bugetul de sănătate sunt formate din două componente: o componentă din CNAS şi care e componenta unde se discută despre pachetul de servicii şi componenta care a fost creată derogatoriu prin măsurile luate de fostul guvern pentru a putea pune pe masă o creştere care a fost bineînţeles calculată în procente şi care a întărit disensiunea din acest sector. Întreaga creştere pe care Guvernul Ponta a pus-o pe masă la finalul anului trecut nu e acoperită de bugetul Casei. Dacă vreţi să spuneţi că există bani la Casă pentru tot ce este acum, răspunsul este nu”, a afirmat ministrul Muncii.
Răspunsul nu l-a satisfăcut pe Solomon: „Dacă atât poate să lămurească un tehnocrat... Vă spun că noi n-am înţeles nimic.”
Comentariul l-a iritat vizibil pe ministrul Dragoş Pîslaru: „De ce refuzaţi un răspuns pe care vi l-am dat ştiind datele? Aţi insinuat cu tehnocraţii şi nu ştiu ce. M-aţi întrebat care-s transferurile, v-am spus care-s transferurile! Ce vreţi să insinuaţi mai departe?”, a replicat ministrul care l-a acuzat apoi pe Solomon că încearcă „să facă spectacol” pentru că este presa de faţă.
„Dacă vreţi, dau presa afară. Îi rog pe cei din presă să închidă două minute camerele, că îl intimidaţi pe domnul ministru”, a spus Adrian Solomon.