Viitorii medici i-au spus ministrului Sănătăţii că numai salariile mici îi determină să îşi caute de lucru în străinătate. Aparatura învechită, lipsa materialelor necesare, dar şi a unor perspective profesionale clare sunt alte câteva motive care provoacă acest exod.
„Unul dintre motivele cele mai importante sunt cele financiare, dar nu numai, ideea este că dincolo găseşti un mediu mult mai specializat, o aparatură mult mai modernă", spune un tânăr.
De aceeaşi părere este şi o tânără: „Datorită salariilor nu se pot întreţine singuri şi este greu cu un salariu de rezident să te întreţii singur”.
Raed Arafat le-a promis studenţilor că, în curând, vor fi trataţi la fel ca în străinătate.
„Încurajarea lor, pregătirea lor corectă, dezvoltarea lor, să le dăm locuri de muncă în care îşi pot face treaba, să se simtă că sunt respectaţi ca medici, că pot oferi ceva la bolnavi şi bolnavii bineînţeles să se simtă respectaţi prin spitale şi locuri de muncă care sunt normale şi dotate”, a fost mesajul ministrului.
Dar, când a venit vorba despre creşterea salariilor, ministrul Sănătăţii nu a putut promite mare lucru: „Deci trebuie făcut ceva cu veniturile lor, dar acest lucru se decide la alt nivel şi se decide mai ales cu Ministerul Finanţelor”.
În ultimii trei ani, peste 8.000 de medici români s-au angajat în spitalele din străinătate.