Verificările vor începe săptămâna viitoare.
„Discriminarea pe criterii de vârstă – sau orice altă formă de discriminare între pacienți – în cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabilă și reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzațiile vehiculate în presă trebuie investigate. Drepturile pacienților nu sunt negociabile”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Reacția instituției vine după ce un medic de la secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti şi-a înregistrat şefa în timp ce îi spunea că i se pare corect să primească tratament doar pacienţii care „merită” pentru că nu ar fi suficiente medicamente. Mai exact, medicul se referea la bolnavii tineri şi la cei „cu şanse”.
Șefa ATI și asistenta șefă au fost suspendate după ce înregistrările au apărut în presă.
AP-ATI (Acțiunea Prioritară ATI) este un program gândit de Ministerul Sănătății pentru a urmări un pacient critic a cărui viață este amenințată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, și menit să asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient, potrivit comunicatului MS.
Ministerul explică și cum funcționează programul AP-ATI: „pe baza facturilor înaintate de unitățile spitalicești din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigură, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentației necesare. Este convingerea fermă a Ministerului Sănătății că AP-ATI reprezintă un mare pas înainte pentru asigurarea îngrijirii unui pacient critic la cele mai înalte standarde. Criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant începând cu anul 2013, când a fost demarată această acțiune. Scopul a fost permanenta extindere atât a numărului de diagnostice, cât și a numărului de unități ATI”, se arată în comunicat.