Două sute de mineri sunt blocaţi în subteran, în semn de protest. FOTO: Mediafax
Actualizare ora 16.15:
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat marți că reprezentanții instituției sale le-au propus minerilor blocați în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le acestora să renunțe la protest.
El a indicat faptul că, în urma protestelor, directorul Companiei Naționale a Uraniului și-a dat demisia și că urmează să înceapă "procedurile" pentru numirea unei noi conduceri.
"Eu sper totuși ca minerii blocați în subteran să înțeleagă că noi facem absolut toate eforturile pentru a le crește veniturile, înțelegem foarte bine situația în care se află și dânșii și familiile lor, suntem de acord că veniturile lor sunt mult sub ceea ce ar trebui să fie și de aceea noi vom depune absolut toate eforturile din punct de vedere legal de a le satisface cererile, dar această rezolvare nu are cum să intervină imediat", a mai spus A. Gerea.
Ministrul i-a rugat pe protestatari să accepte creșterea de venituri propusă, care este "aproape de varianta din protocol" timp de câteva luni, până la rectificarea bugetară. Întrebat care este cuantumul de majorare propus până la rectificare, Gerea a răspuns că este vorba de 300 de lei lunar.
Potrivit unor protestatari de la Exploatarea Minieră Crucea, aproximativ două sute de mineri sunt blocaţi în subteran, atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în zona atelierelor.
Minerii susţineau că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, ameninţând că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţiile sau copiii.
Protestatarii doresc punerea în aplicare a protocolului semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, urmează să discute, marţi dimineaţă, la Ministerul Energiei, cu Andrei Gerea, soluţii pentru încetarea conflictului.
Directorul CNU a declarat că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2% - 5,5%, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de A. Gerea.
Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.
Potrivit lui Moraru, creşterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin Hotărâre de Guvern, cadrul legal.
Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naționale a Uraniului, dar și a sucursalei Suceava și cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea și ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.
Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.
În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părțile implicate.
Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.