Mii de sindicalişti protestează în fața Guvernului. Traficul în centrul Capitalei este blocat

Data actualizării: Data publicării:
171004_SINDICATE_PROTEST_PV_002_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mii de oameni protestează acum în faţa Guvernului. Sunt angajaţi din poliţie, sănătate, asistenţă socială, administraţie publică şi transporturi, care se opun trecerii în sarcina lor a plăţii contribuţiilor de pensii şi de sănătate. Ei spun că măsura le va scădea veniturile. Sindicaliştii au anunţat că vor să aducă 10.000 de oameni în Piaţa Victoriei, dar la aceasta ora numărul lor este de aproape 6.000.

171004_SINDICATE_PROTEST_PV_010_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
171004_SINDICATE_PROTEST_PV_010_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Liderii sindicali au intrat în sediul Guvernului, unde discută cu premierul Mihai Tudose şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. O parte dintre protestatari au rămas în Piata Victoriei, alții au plecat în marş spre Ministerul Sănătăţii.


Mitingul - organizat de Cartel Alfa şi de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor - a început la ora 11.00, iar la acţiunea de protest sunt aşteptate până la 10.000 de persoane.

i au pancarte cu mesaje precum: "Vă plătim să ne slujiţi, nu să ne batjocoriţi", "Paharul răbdării s-a umplut. Dările mai mari decât veniturile?", "Trăiască guvernanţii aşa cum trăieşte poporul".

Mitingul este autorizat să se desfăşoare până la ora 16.00.

Circulaţia rutieră va fi restricţionată până la ora 16.30, pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, precum şi de la Arcul de Triumf. De asemenea, în Piaţa Victoriei traficul este asigurat în dublu sens în faţa Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu.

Totodată, nu este permis accesul în Piaţa Victoriei din strada Buzeşti, din bulevardul Nicolae Titulescu şi din bulevardul Ion Mihalache, iar pe strada Paris şi pe breteaua Iancu de Hunedoara traficul este direcţionat doar către bulevardul Aviatorilor.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ei spunând că va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

"Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular şi iresponsabil care riscă să ducă la dezintegrarea sistemului naţional de securitate socială. Acest plan guvernamental a stârnit deja reacţii internaţionale, deoarece este de natură să submineze progresele realizate după decenii de campanie pentru justiţie socială şi solidaritate şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni. Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului pentru salarii care depăşesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuţii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net. În sistemul bugetar, creşterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezintă în condiţiile acestui transfer doar 4,26%.

De asemenea, sindicaliştii cer deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederaţii sindicale înaintată Guvernului şi modificarea Legii dialoglui social.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Triplu noroc pentru aceste trei zodii în 2025. Încep anul în forță, au parte de câștiguri uriașe
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”