Regele Mihai a murit, însă faptele sale și cuvintele rostite de Majestatea Sa vor rămâne în istorie. Așa se face că, la doi ani după ce a trimis un mesaj românilor care protestau după incendiul din Colectiv, frazele sale sunt mai de actualitate ca niciodată. „Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă”, afirma regele în scrisoarea din 8 noiembrie 2015, adresată manifestanților.
Noi proteste au avut loc miercuri seară în București după modificările aduse de coaliția PSD-ALDE, susținută de UDMR, la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, dar și de modul în care au fost adoptate schimbările.
Manifestarea a avut loc chiar dacă oamenii anunţaseră că nu vor mai protesta, în semn de respect pentru moartea Regelui Mihai. Cum Parlamentul nu a luat la rândul său o pauză la dezbaterea legilor justiţiei, oamenii au ieşit din nou în stradă, furioşi pe modul în care Statutul Magistraţilor a fost votat pe bandă rulantă de Camera Deputatilor.
Redăm mai jos mesajul Regelui Mihai către oamenii care protestau în noiembrie 2015, după incendiul din Colectiv:
„Români,
Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile.
Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur.
Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un “mâine”. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe.
A avea legi bune este un lucru însemnat. A-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo.
Bunul mers al instituțiilor Statului este condiția libertății și statorniciei noastre. Instituțiile nu pot funcționa fără respectul legii, fără competență și fără etică. Dar, după cum ați constatat recent voi înșivă, legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă. Sunt sigur că tânăra generație va ști să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică și instituțiile Statului.
Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui.
Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!”