Nu le este ușor, dar vor să reușească. Andrei și Ioana, doi frați din Galați, parcurg zilnic pe jos 5 kilometri până la școală. Char dacă viaţa lor este mai grea decât ar trebui să fie pentru niște copii, puștii nu renunţă. O poveste despre ambiție, chiar acum!
Pentru ei, drumul spre succes este, mai de grabă, o cursă cu obstacole. Andrei şi Ioana se au, însă, unul pe celălalt. Cei doi fraţi merg zilnic, pe jos, 5 kilometri până la școală. Pe ploaie, pe vânt sau zăpadă, copiii înaintează greoi, cu ghiozdanele în spate, pe drumuri pietruite și pe poduri înguste, către locul în care li se dă o șansă. Frații Vidinaru vor un singur lucru: să învețe carte.
Andrei: „Ca să-mi fac un viitor mai bun decât părinții mei. Mie cel mai mult la școală îmi plac matematica și sportul. Matematica îmi place că mă provoacă la exerciții, sportul că îmi dă energie.”
În fiecare zi, după școală, Andrei și Ioana merg la centrul Fundației Familia, unde primesc o masă caldă și ajutor la teme. Pentru câteva ore, uită de neajunsuri și se bucură de copilărie.
Mariana Robea: „Andrei și Ioana sunt copii buni, sunt copii cu credință, sunt copii care își doresc să aibă parte de școală, fapt pentru care vin zilnic câțiva kilometri pe jos și au și rezultate bune în același timp. Le place foarte mult școala, sunt ambițioși, și unul din ei face și un sport de performanță, ceea ce nouă ne-a atras atenția”.
De când este pasionat de caiac și canoe, Andrei simte că și-a găsit un scop. A aflat de sport dintr-o întâmplare, dar acum nu se vede făcând altceva. Când va crește, vrea să devină antrenor și să transmită pasiunea lui pentru caiac și canoe și altor copii.
Andrei: „Am avut rude și prieteni care mi-au spus că-i foarte frumos și-am vrut să probez și mi-a plăcut tare mult sportul ăsta”.
Andrei și Ioana mai au acasă încă trei frați mai mici, iar Andrei este cel care are grijă de toți atunci când părinții lucrează. Școala este, însă, pe primul loc.
Mariana Robea: „De multe ori când vezi astfel de cazuri ești marcat pentru că au o putere extraordinară. Cred că sunt niște copii aflați într-un moment al vieții, un moment de dificultate. Startul este foarte bun și cu siguranță vor trage cu toate forțele înainte tot ce înseamnă școală, iar pe viitor, dacă o vor ține tot așa,cu siguranță vor reuși ceea ce și-au propus”.
Andrei și Ioana sunt un caz fericit. Ei merg la școală. România este ţara europeană cu cel mai ridicat procentaj al abandonului școlar, unde doi din zece elevi ajung să renunţe la studii. Cei mai mulţi copii care ajung să abandoneze şcoala sunt din mediul rural şi provin din familii sărace, acolo unde nevoia de hrană este mai importantă decit nevoia de educație.