Luptă dificilă pentru salvarea vieții copilului căzut în puț. Riscă să facă o infecție pulmonară masivă

Data actualizării: Data publicării:
poza fosa 2

Un copil de un an şi opt luni a fost salvat, într-o operaţiune dramatică, după ce a stat blocat, aproape 11 ore, într-un puţ din curtea părinţilor. Zeci de pompieri, medici şi localnici s-au adunat în curtea din Balta Sărată, în judeţul Teleorman. Băiatul a fost scos de la 16 metri adâncime marți seară, puţin după ora 21:00. Medicii spun că este în stare critică, după ce a intrat în stop cardiac și a fost resuscitat. 

poza salvare copil

ACTUALIZARE 13:45 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman monitorizează familia băieţelului care marţi a căzut într-un puţ. Primele date arată că este o familie unită şi că ceea ce s-a întâmplat este consecinţa unui „accident nefericit”. Detalii, aici. 

ACTUALIZARE 13:00 Starea copilului este stabilă, dar se menţine gravă în continuare, declară Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.

„Această bronho-pneumonie de aspiraţie va pune probabil probleme grave în continuare”, a precizat medicul. Bebelușul e în terapie cu antibiotice, e intubat în continuare, ventilat mecanic.  Este o perioadă critică, a sublinat Raluca Alexandru. Va trebui să treacă mai multe zile, poate și o săptămână-două până să putem spune că e în afara pericolului, a adăugat ea.

„Trebuie să așteptăm să vedem evoluția lui. Aspiratul înseamnă un lichid care a intrat în plămâni, a fost aspirat ulterior în spital pe sondă, nu mai are lichid, dar au rămas germenii, probabil a aspirat ceva apă din puţ, care nu e cel mai fericit fluid”, a declarat reprezentanta spitalului „Grigore Alexandrescu”.  

Copilul riscă să facă o infecție pulmonară masivă, care poate duce la deces.  De asemenea, stopul cardiorespirator pe care l-a suferit poate afecta nivelul cerebral, trebuie făcută o evaluare neurologică. Depinde cât a stat fără oxigen și dacă acolo, în puț, a mai avut probleme respiratorii, a explicat medicul.

ACTUALIZARE 12:40 Mama copilului a fost externată. Citiți ce a declarat ea, aici

ACTUALIZARE 12.15 Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede au deschis un dosar penal in rem (asupra faptei) pentru vătămare din culpă în cazul copilului care a căzut, marți, într-un puț din curtea casei. 

ACTUALIZARE 09.50: Purtătoarea de cuvânt a Spitalului „Grigore Alexandrescu” a declarat că prognosticul este rezervat. Copilul are pneumonie de aspirație, adică i-a intrat lichid în plămâni. 

„Deocamdată toate manevrele sunt de reanimare, nu se fac intervenții chirurgicale sau de alta natură, totul e pe reanimare hidroelectrolitică, pe antibiotico-terapie, pe un suport ventilator, în continuare este ventilat mecanic. Temperatura corpului s-a stabilizat de la venire, din cursul nopții deja avea o temperatură normală a corpului când a urcat pe ATI, doar că această problemă pulmonară probabil că va trece mai greu”, a spus medicul. 


 

Salvatorii spun că era conştient atunci când l-au adus la suprafaţă, dar că stătuse cu jumătate de corp în apă. Starea lui s-a înrăutăţit rapid, chiar în ambulanţa care l-a dus către elicopterul cu care a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

După atâtea ore de stat în fântâna aia micuţă, o parte din timp a stat şi în apă, pe urmă a fost scos un pic jumătate de metru, un metru deasupra apei, pe urmă iar a alunecat în apă. Era în şoc hipotermic, hipotensiv. Inima îi bătea, dar copilul nu era bine deloc. Funcţiile lui vitale erau slăbite mult: tensiune mică, bradicardie, adică frecvenţă cardiacă mică, 40-50 de bătăi pe minut. Trebuie încălzit. I se bagă fluide, i se bagă sondă nasogastrică, i se bagă fluide calde în stomăcel. Plus pături, aspiratoare, aeroterme cu aer cald. El trebuie readus la o temperatură compatibilă cu supravieţuirea. Momentan era viu, dar cu şanse mici din punctul meu de vedere”, a spus medicul Bogdan Caravețeanu.

În cursul nopţii, medicii l-au resuscitat pe băiat, după ce a intrat în stop cardiac.

„Stare generală critică. Diagnosticul este de hipotermie severă. Status postresuscitare — este pe suport ventilator, perfuzie de rehidratare. Va merge pe secție de terapie intensivă", a explicat purtătoarea de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru.

Mama copilului este şi ea în spital. Femeia este însărcinată în luna a 8-a şi i s-a făcut rău de mai multe ori, în timpul operaţiunii de salvare de marți. A fost dusă la spitalul din Roşiorii de Vede, unde a rămas peste noapte sub supravegherea medicilor. Mama băiatului este în stare bună, dar medicii au decis să o țină sub supraveghere. Ea a suferit un atac de panică, marți, în timp ce pompierii încercau să îi salveze fiul. 

Misiune de salvare de 11 ore

Misiunea salvatorilor care l-au scos pe copil, de la 16 metri adâncime, a fost extrem de complicat ă. Soluţii ar fi fost mai multe, dar fiecare prezenta riscuri enorme, iar forţele de intervenţie, exact asta au încercat să evite: să-i pună băieţelului, şi mai mult, viaţa în pericol. Utilaje, de zeci de mii de euro, au fost aduse pentru operaţiuni, dar până la urmă, cele mai folositoare au fost două tije din fier beton, îndoite la capăt.

Marți, în jurul ore 10.30 dimineața, un copil mic, de nici doi ani, a căzut în puţul din curtea părinţilor săi. Căderea copilului a fost oprită de pompa de mare adâncime, aflată în puţ. Părinţii și-au dat seama că nu îl pot scoate singuri, aşa că au cerut ajutorul pompierilor.

S-au deplasat imediat primele echipaje de urgenta. Sunt peste 30 de pompieri militari”, a explicat Adrian Gelu de la ISU Teleorman.

Un salvator a încercat să coboare în fântână asigurat cu o funie. Nu a reușit. Puţul din beton era foarte îngust. Pompierii au chemat în ajutor detaşamentul special de salvatori din Bucureşti. Un elicopter a fost chemat să aştepte momentul în care copilul va fi scos pentru a-l transporta cât mai repede la spital. Salvatorii au făcut o nouă încercare. Un buldoescavator a fost chemat să sape în jurul cilindrului de beton. Operaţiunea a fost contracronometru.

„De ore bune copilul este ținut în viață cu ajutorul instalațiilor de ventilație. Pompierii monitorizează şi nivelul oxigenului din interior iar alţi colegi monitorizează cu ajutorul unei camere şi mişcările copilului”, a relatat corespondentul Digi24 Cristian Popa.

La cinci ore de la primul apel la 112 salvatorii au încercat o nouă variantă. Cu ajutorul unor corzi salvatorii au încercat să agaţe bebeluşul.

„Încercarea de salvare a copilului este foarte riscantă. Chiar dacă este prins de acea frânghie copilul este posibil sa se smucească şi să cadă la o adâncime mai mare decât la cea la care este acum. Ar putea să ajungă la 20 sau 24 de metri adâncime”, a explicat corespondentul Digi24 Cristian Popa.

La 10 ore, aproape, de când autorităţile au încercat să ajungă la bebeluş, salvatorii au început să securizeze groapa.

Malul a fost consolidat, a fost folosit un panou din scândură. A fost coborât în groapa pe care a făcut-o buldozerul vreme de mai multe ore. În aceste momente se sapă în continuare. De altfel şi salvatorii sunt undeva în groapă şi încearcă să găsească zona cea mai bună pentru săpat la orizontală pentru a ajunge în zona copilului. Este un proces migălos”, a relatat corespondentul Digi24.

Din acest moment, salvatorii au fost obligaţi să cântărească milimetric fiecare mişcare. Ora 21.11: copilul a fost salvat.

Explozie de bucurie la Balta Sărată. Operaţiunea de salvare s-a încheiat cu succes, după o zi în care tensiunea a atins cote maxime. Copilul a fost scos din puţ cu ajutorul a două tije. Împreună, salvatorii şi localnicii care au urmărit cu sufletul la gură operaţiunile au început să aplaude.

Citiți și: 11 ore de suspans. Filmul salvării băiețelului din puț

Tragedie cu repetiție. 8 copii care au căzut în puțuri sau fose septice în ultimii doi ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani