România e departe de a realiza transplanturi de plămâni, spune un medic din Timişoara, care de 3 ani şi jumătate merge constant la Viena ca să se specializeze în transplantul pulmonar. Îi întăreşte opinia ultimul român care a trecut printr-o astfel de intervenţie, la Clinica AKH din capitala Austriei.
Cristian Oancea coordonează singurul Centru de Recuperare Respiratorie din vestul țării. Spune că transplanturile de plămâni nu se pot face, deocamdată, în România. Nu pentru că operaţia ar fi complicată, ci pentru că nu avem specialişti care să se ocupe de monitorizarea pacienţilor după intervenţie.
„Cred că mai avem mult de învățat până să fim pregătiți să nu punem în pericol viața oamenilor. Pacienții necesită o îngrijire mult mai deosebită după intervenția chirurgicală. Nu știm cine îl va face, cum îl va face, cine se va ocupa, cine sunt anesteziștii”, spune Cristian Oancea, medic pneumolog.
În Ungaria, în schimb, se fac transplanturi de plămâni de un an de zile.
„Au undeva la 25, 30 de cazuri transplantate cu succes. Avantajul lor a fost că au lucrat alături de colegii din Austria vreme de 10 ani, zi de zi”, spune medicul.
Ultimul român care a trecut printr-o astfel de intervenţie la Clinica AKH din Viena e Gheorghe Cernoţiu. Spune că, iniţial, a fost chemat la Spitalul Sfânta Maria din Capitală.
„Era mucegai. Nu aveam decât o sursă de oxigen la două paturi. Eu am stat cu un băiat în salon și plimbam sursa de la unul la altul. Ne duceau cu vorba. Ba că nu au organe, ba că au organe care nu sunt compatibile cu noi”, spune Gheorghe Cernoțoiu pacient.
Până la urmă, omul a fost pus pe lista de urgențe majore, iar pe 8 martie a trecut printr-un dublu transplant de plămâni în Autstria.
„Am avut un noroc. Dacă nu eram operat acum la Viena, nu ştiu dacă mai apucam până în vară”, spune el.
Operaţia a fost un succes, iar românul e în prezent monitorizat de medicii austrieci. Aceştia spun că bărbatul va fi externat peste aproximativ trei luni.
80 de români au nevoie, în acest moment, de un transplant de plămâni.