Românii nu folosesc trusa de prim ajutor la accidente. Medicii de la Ambulanţa din Constanţa spun că în ultimii 18 ani nu au văzut vreun şofer care să acorde primul ajutor răniţilor, până la sosirea echipajului de urgenţă. Unii spun că habar nu au să o facă, alţii că ei nu au trecut pe lângă vreun eveniment cu victime. Cert este că la niciunul din cele 1.800 de accidente produse în judeţ anul trecut, martorii nu au scos trusa din portbagaj.
Acest bărbat a fost victima unui accident rutier, în plin centrul oraşului. I s-a făcut rău la volan şi apoi a intrat cu maşina într-un stâlp. Niciun trecător sau şofer aflat în trafic nu i-a acordat primul ajutor.
Laurenţi Bădescu, managerul Serviciului de Ambulanţă Constanţa: În cariera mea de medic, şi am fost numai la Serviciul de Ambulanţă Constanţa de 18 ani în operativ, nu am văzut să fie folosită trusa aceasta de prim ajutor. Mi-aş fi dorit să fie folosită şi să ne ajute.
Pentru cei mai mulţi şoferi, primul ajutor este o necunoscută.
Șofer: Nu am specializare medicală. Aştept cadrele, nu mă bag eu!
Șofer: Totuşi ar trebui să se facă nişte cursuri atunci când elevii fac şcoala de şoferi, în sensul ăsta. Pentru că nu prea se pune accent pe treaba asta.
Că trusa de prim ajutor este doar un accesoriu ţinut în portbagaj doar de frica amenzilor, s-a dovedit şi la ultima razie făcută de poliţişti.
-Dumneavoastră aveţi trusă de prim ajutor în maşină?
-Sigur că da!
-Dacă aveţi, o să vă rog frumos să ne arătaţi.
-Da, da!
-Domnul este un conducător auto cetăţean străin. Maşina este a tatălui. Spune că nu ştie dacă are trusă de prim ajutor în maşină.
Pentru şoferii care nu au trusă medicală în maşină amenda este de 435 de lei, sumă pe care o pot plăti pe jumătate dacă ajung la Fisc în 15 zile. Un cost mult mai mare în comparaţie cu preţul unei truse care este de doar 35 de lei. Anul trecut, în judeţul Constanţa au murit 289 de persoane, iar alte 111 au fost salvate de către medicii sosiţi la locul accidentelor.